Näin selviät juhannusliikenteestä - ja tyylillä

20.06.2016 15:15 - Mikko Räsänen

Juhannusruuhkat ovat jokavuotinen riesa. Liikenneasiantuntijoiden neuvoilla minimoit kärsimyksesi.

Radio Novan liikennetoimittajat Jussi Halli ja Antti Haajanen seuraavat juhannusliikennettä suorassa lähetyksessä torstaina klo 15-20, ja raportoi niin ruuhkan sumppukohdista kuin onnettomuuksista, että tiellä olevat autoilijat selviäisivät määränpäähänsä mahdollisimman sujuvasti.

Moni juhannusmatkan onnistumisen kannalta tärkeä ratkaisu tehdään jo ennen kuin auto on edes lähtenyt liikkeelle. Lue alta Hallin ja Haajasen vinkit onnistuneeseen juhannusajoon.

1. Laita auto valmiiksi jo etukäteen. Käy tankkaamassa jo edellisenä päivänä ja pesetä auto valmiiksi. Puhtaana kiiltävällä autolla on mukavampi lähteä tien päälle, kuin kaaralla, jota peittää edellisen kuukauden siitepölykerros.

2. Valitkaa kuljettajaksi autokunnan kokenein autoilija. Vilkkaassa juhannusliikenteessä voi sattua onnettomuuksia tai muita yllättäviä tilanteita, joihin kokenut kuljettaja osaa reagoida parhaiten. 

3. Muistakaa nesteytys ajomatkalla. Eli varatkaa tarpeeksi juotavaa matkustamoon. Vaikka juhannukseen liittyy monilla myös alkoholi, niin muistakaa pakata myös kuljettalle sopivaa juotavaa mukaan. 

4. Älä yritä leikkiä teräsmiestä ja ajaa yhdeltä istumalta halki Suomen. Hyvä ohjesääntö on pitää yksi tauko aina kolmen tunnin ajon jälkeen. Tauko voi olla kahvitauko, tupakkatauko tai wc-tauko - ellei mitään noista tarvita, niin pelkkä pieni happihyppely ja jaloittelu voi tehdä kaikille hyvää ja piristää ilmapiiriä takapenkilläkin.

5. Jos mahdollista, yritä päästä tien päälle jo aamulla, jolloin ehdit mahdollisimman pitkälle ennen kuin ruuhkat yltyvät. Jos malttia riittää, voi lähdön lykätä myös illemmalle, jolloin ruuhkat alkavat helpottaa.

6. Se navigaattorin suosittelema valtatie ei aina ole paras reittivaihtoehto. Monesti valtaväylien rinnalla kulkee pienempiä teitä, jotka voivat ruuhkapäivinä olla jopa suuria teitä nopeampia ajoväyliä. Tutki siis mahdollisuudet pikkutien valitsemiseen, ja jos sellaiseen päädyt, muista pitää siellä silmät auki. Mutkaiset pikkutiet ja niiden maisemat saattavat nimittäin tarjota elämyksiä, joista tylsän suoralla valtatiellä voi vain haaveilla.

7. Jos liikut klassikkoautolla kuten Maseratilla, Alfa Romeolla tai Ferrarilla, niin älä unohda kokonaisuuteen istuvia ajohansikkaita. Eikä ajohansikkaiden käyttö kiellettyä ole muiltakaan. Eli vaikka ajaisit juhannuksen viettoon Octavialla ja Golfilla, niin jos nahkaiset ajohanskat nostavat ajotunnelmaasi, saa niitä käyttää hyvällä mielellä.

Halli & Haajanen juhannusliikenteessä
Radio Nova
Torstaina klo 15-20

Lue myös: Turvallisuutta liikenteeseen: Uusi keksintö voi estää kuskin nukahtamisen

Kilpailut

Uusimmat