Kuva: Fotolia

Ethän sorru yleiseen mokaan, kun työnnät lastenrattaita?

18.08.2016 15:45 - Senni Loikala

Jotta muksut välttyvät varmemmin kuhmuilta ja mustelmilta, kannattaa vanhempien tietää tuoreesta tutkimuksesta.

Lastenrattaat ja kantokopat aiheuttavat vauvoille ja taaperoille yllättävän usein vammoja, joiden vuoksi perhe joutuu menemään päivystykseen. Tämä selviää tuoreesta, Academic Pediatrics -lehdessä julkaistusta amerikkalaistutkimuksesta. Siitä uutisoi Abc News

Lasten saamat vammat vaihtelevat pienistä ruhjeista vakavampiin vammoihin. Suurin osa tapauksista ei kuitenkaan vaadi sairaalahoitoa.

Kaikista yleisintä on, että lapsi on saanut kuhmuja tai mustelmia kasvoihin tai päähänsä. Noin 15 prosentilla lapsista, jotka viedään päivystykseen lastenrattaista tai kantokopasta johtuvan vahingon vuoksi, on kuitenkin vakavampi vamma, joka voi olla esimerkiksi aivotärähdys.

Kaikista yleisintä - jopa 65 prosenttia kaikista tapauksista - johtuu siitä, että lapsi on pudonnut rattaiden kyydistä tai kantokopasta. Seuraavaksi yleisintä – jopa 30 prosenttia tapauksista – on, että rattaat tai kantokopat keikahtavat kumoon.

Tutkimusjakso oli pitkä, yli 20 vuotta. Tutkijat analysoivat saamiaan lukuja siitä, kuinka moni alle viisivuotias lapsi oli vuosittain joutunut päivystykseen saatuaan vammoja rattaiden tai kantokopan kyydissä. Tuloksista selvisi, että tuhansia lapsia oli joutunut vuosittain päivystykseen kyseisestä syystä.

Tuloksia lukiessa kannattaa muistaa, että tutkimus on tehty Yhdysvalloissa. Näin ollen ne voivat olla erilaisia, kuin millaisia tuloksia saataisiin Suomessa. 

Tee näin

Vanhemmat pystyvät itse vaikuttamaan lastensa turvallisuuteen, kun he kuljettavat heitä rattaissa tai kantokopassa. Tärkeää on esimerkiksi lukea rattaiden ja kantokopan ostamisen yhteydessä saatavat turvallisuusohjeet. Asiantuntijat suosittelevat noudattamaan myös muita turvallisuussuosituksia.

- Vältä tekstiviestien kirjoittelua tai älypuhelimen käyttämistä, kun työnnät rattaita tai kannat lasta kantokopassa, koska äkisti tuleva häiriötekijä voi johtaa harha-askeleeseen, kompastumiseen tai putoamiseen, lääkäri Robert Glatter muistuttaa.

- Hidasta menoasi, äläkä koskaan kiirehdi, kun työnnät lastenrattaita, Glatter jatkaa.

Vältä kassien pitämistä rattaiden työntökahvoissa

Usein lasten rattaiden tai kantokopan kyydissä saamat vammat johtuvat siitä, että vanhemmat ovat käyttäneet kyseisiä menopelejä väärin. Vanhempien ei tulisi pitää esimerkiksi ostoskasseja tai laukkuja rattaiden työntökahvoissa, sillä ne saavat rattaat epätasapainoon, jolloin rattaat keikahtavat helpommin kumoon. Kyseinen tapa saattaa olla melko yleinen vanhempien keskuudessa.

Lähde: Abc News

Lue myös: Tee vauvan pinnasängystä turvallinen paikka - suurimmalla osalla parannettavaa

Kilpailut

Uusimmat