Sairaanhoitajaharjoittelijan kirjoitus leviää - vastaa tiukasti ammattinsa vähättelijöille

18.01.2017 21:15 - Senni Loikala

Nuoren sairaanhoitajaharjoittelijan Facebook-päivitys käynnisti erittäin vilkkaan keskustelun sosiaalisessa mediassa.

Brittiläinen sairaanhoitajaharjoittelija Charmaine Briggs, 23, julkaisi hiljattain Facebookissa kirjoituksen, josta on tullut nettihitti. Reilussa viikossa päivitys on saanut yli 44 000 jakoa, 139 000 tykkäystä ja se on herättänyt vilkasta keskustelua erityisesti terveydenhuollon parissa työskentelevien ihmisten parissa.

Lue Briggsin vapaasti suomennettu kirjoitus alta.

"Tänään joku sanoi minulle näin: ”Miksi tahtoisit olla sairaanhoitaja ja pyyhkiä ihmisten takamuksia ansaitaksesi elantosi? Voisit yhtä hyvin olla vain hoiva-avustaja.

Tämä sai vereni kiehumaan. Kukaan ei ensinnäkään ole ”vain hoiva-avustaja.” Olen itsekin toiminut hoiva-avustajana ennen kuin minusta tuli sairaanhoitajaharjoittelija, ja joissain tapauksissa olimme potilaiden ainoana tukena.  

Työskentelin sellaisten potilaiden kanssa, jotka tarvitsivat hoitoa ympäri vuorokauden. Hoiva-avustajat ovat niitä, jotka vaihtavat petivaatteenne ja jotka vaihtavat vaatteet päällenne neljättä kertaa päivän aikana, koska kehon nesteet ovat päässeet yllättämään. Hoiva-avustajat ovat heitä, jotka siivoavat nenän verenvuodosta jääneet jäljet ja jotka puhdistavat vessanpöntöt.

Hoiva-avustajat ovat läheisiä ja henkilökohtaisia asiakkaidensa kanssa. He pitävät potilaita kädestä, kun he pelkäävät tuntematonta. He kuuntelevat potilaita, kun he tarvitsevat jonkun, jolle puhua. He ovat myös itkeneet heidän kanssaan. He tekevät töitä kellon ympäri 365 päivänä vuodessa ja joskus he pitävät perheettömien potilaiden kädestä kiinni heidän kuollessaan. Työ on fyysisesti ja henkisesti haastavaa.

Jonain päivänä tulet tarvitsemaan apua ”vain hoiva-avustajalta” ja silloin et ole pelkästään vanha, vaan et myöskään voi tietää huomisestasi.

Sairaanhoitajat pelastavat ihmishenkiä joka päivä. Ihmiset saattavat ajatella, että vain lääkärit pelastavat henkiä, mutta asia ei ole niin. Kaikki pelaavat yhteen tiiminä, eivätkä lääkärit pystyisi hoitamaan työtään ilman sairaanhoitajia, eivätkä hoitajat ilman hoiva-avustajia.

Joidenkin ihmisten pitäisi todella pysähtyä ajattelemaan, mitä he sanovat muille ihmisille. Jonain päivänä he voivat tarvita sitä henkeä pelastavaa apua ihmisiltä, joita he ovat lytänneet alas."

Katso Briggsin netissä leviävä päivitys alta.

Jos päivitys ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Lue myös: Oletko sairaanhoitaja? Pystyt takuulla samaistumaan tähän listaan

Kilpailut

Uusimmat