Tämä kauhunsekainen muistutus on taas ajankohtainen – millaisia ajatuksia heikot jäät herättävät sinussa?

17.02.2015 14:47 -

Päivät pitenevät, jäät ohenevat. Kevään tullen on hyvä palata tutun ja opettavaisen, mutta ah niin ahdistavan, animaation äärelle.

”Varokaa heikkoa jäätä” on suomalaisille tuttu animaatio, joka on pyörinyt televisiossa aina 1986 vuodesta alkaen.  

Camilla Mickwitzin animaatiossa Pikku Kakkosesta tutut hahmot Heikki ja Nalle ovat valinnan edessä, ylittääkö järven jää, vai kulkeako rantaviivaa myöten? Heikki ei Nallen kehotuksesta huolimatta suostu astumaan jäille. Nalle itse astelee järvelle ja putoaa jäihin.

Heikki pelastaa Nallen kaulaliinalla. Kun häpeissään oleva Nalle on kuivatellut hetken, murahtaa hän varoituksensa: ”Varokaa heikkoa jäätä! Mhmm.”

Animaatiota on arvosteltu kautta aikojen sen ahdistavasta äänimaisemasta ja järkyttävistä tapahtumista. Kauhunsekaisia tunteita herättänyttä videota on pyydetty poistettavaksi ruudusta kokonaan.

Traumatisoivasta maineesta kertonee jotain jo se, että humoristisella Hikipedia-sivustolla animaatiota kuvataan ”psykedeeliseksi lyhyeksi kauhuelokuvaksi”.

Vuonna 2013 tämä sekavia tunnelmia nostattava video palkittiin Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Viisaasti vesillä -kampanjan vuoden vesiturvatekona.

Jälleen on se aika vuodesta, että on kuljettava rantaa pitkin, eikä oikaista ohenevien jäiden yli.

Kannattaako siis näin syvästi vaikuttavaa tietoiskua ottaa pois ohjelmistosta?

Kuvakaappaus: YouTube

(Radio Nova, Wikipedia)

Kilpailut

Uusimmat