Evira ei tyrmää ötökkäruokia: Hyönteisissä on potentiaalia uudeksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi

11.11.2014 21:13 -

Ötököiden elintarvikekäytöstä on pöhisty pitkään. YK:n mukaan proteiinipitoinen ja ympäristöystävällinen ötökkäruoka voisi jopa olla ratkaisu maapallon ravinto-ongelmaan. Suomessa sirkkanugetteja tai jauhomatopihvejä kuitenkin nähdään kaupoissa vasta, kun EU:n tämänhetkinen uuselintarvikkeita koskeva asetus muuttuu.

Hyönteisistä valmistettuja ruokia ei toistaiseksi saa suurimmassa osassa EU-maista tuoda maahan, myydä eikä markkinoida. Tällä hetkellä kuitenkin muun muassa Belgia ja Hollanti ovat kulkeneet omia polkujaan eivätkä ole puuttuneet hyönteisten käyttöön ruokana. Maat ovat tulkineet EU:n uuselintarvikeasetusta melko vapaasti.  

Evirassa hyönteisten elintarvikekäytöstä on keskustelu paljon, mutta Suomi tulee Eviran ylitarkastaja Sanna Viljakaisen mukaan jatkossakin noudattamaan yhteisiä, EU:ssa sovittuja linjoja. Muutos EU:n linjaan voi kuitenkin astua voimaan melko piankin, mikäli jonkin hyönteislajin todetaan olleen elintarvikekäytössä aiemmin. Tuolloin niitä ei katsota uuselintarvikkeiksi eikä uuselintarvikkeita koskeva asetus niihin päde.

– Komissio tekee parhaillaan kovasti töitä hyönteiskysymysten ympärillä. Ensinnäkin se arvioi elintarvikehistoriaa, eli löytyykö jollekin hyönteislajille käyttöhistoriaa EU:n sisältä. Jos sitä löytyy, laji voi olla nopeastikin elintarvikekäytössä, Viljakainen arvelee.

Toinen vaihtoehto ötökkäruokien markkinoille tulemiseen on uusi, valmisteilla oleva uuselintarvikeasetus, johon kirjataan helpotettu menettely kolmansissa maissa perinteisesti käytetyille elintarvikkeille. YK:n arvioiden mukaan ötökät kuuluvat jopa 2 miljardin ihmisen päivittäiseen ravintoon.

– Aikaisintaan uusi asetus valmistuu vuoden 2015 loppupuolella. Sen jälkeen muissa maailman maissa tutut hyönteiselintarvikkeet voivat mennä helpotetun hyväksymisprosessin läpi, jonka kestoa tosin on vaikea arvioida. Se voi olla esimerkiksi puolen vuoden prosessi.

Ötökkäburgerien ja jauhomatolevitteiden näkyminen suomalaiskauppojen tiskeillä lähivuosina ei siis Viljakaisen mukaan riipu Evirasta. Hyönteiselintarvikkeiden tuoteturvallisuusriskeissä on vielä paljon selvitettävää niin hygieenisten tuotantotapojen, allergiapotentiaalin kuin hyönteisten tuottamien haitallisten aineiden suhteen.

– Olemme toki sitä mieltä, että hyönteisten hyötykäyttöä voitaisi lisätä myös elintarvikepuolella. Hyönteisissä on potentiaalia uudeksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi, mutta turvallisuus pitää olla kuluttajille taattuna. Lainsäädäntö ei aiheuta ylitsepääsemättömiä barrikadeja hyönteisten tuloon Suomen elintarvikemarkkinoille. Samat pelisäännöt kuitenkin koskevat kaikkia elintarvikkeita, Viljakainen korostaa. 

Lue myös: Ötökkäruokabuumi valtaa Eurooppaa – kahdeksan vinkkiä hyönteisten kotikasvatukseen

Hyönteistalouden asiantuntija haluaa ötökkäruuat pian Suomeen

Kuuntele juttu alta!

Kuva: Shutterstock

(Maria Rautio / Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat