Lasketko haudalle ekologisen vai tuulivarman hautakynttilän, öljykynttilän, lyhdyn, ledvalon vai jotain ihan muuta?

Kynttilöitä käyttivät juhlavalaistuksena jo antiikin roomalaiset. Heidän käyttämänsä kynttilät oli valmistettu mehiläisvahasta. Kastetut talikynttilät, joiden sydämenä on pellavaa tai puuvillaa, ovat olleet käytössä 1100-luvulta asti. Vaha oli kallista tuontitavaraa Venäjältä tai Virosta. Kynttilät olivatkin aluksi miltei yksinomaan kirkollisessa käytössä.

Suomessa kynttilät yleistyivät vasta 1800-luvun loppupuolella. Ensimmäiset talonpojat sytyttivät kynttilänsä luultavasti jouluaattoiltana. Muulloin poltettiin päreitä.

Kynttilöiden sytyttäminen luterilaisille haudoille jouluaattona on varsin nuori tapa 1900-luvun alusta. Vasta sodan jälkeen kynttilät yleistyivät sankarihaudoilla.

Nykyään Suomessa myytävistä kynttilöistä hautakynttilöiden osuus on lähes neljännes.

LED-kynttilöitä on ilmestynyt koteihin viime vuosien aikana ja nykyisin oikeita kynttilöitä muistuttavia LED-kynttilöitä näkee jo hautausmaillakin. Paristolla toimiva kynttilä pysyy päällä satoja tunteja, jopa viikkoja, tuulesta ja sateesta huolimatta. Paloturvalliseksi mainostettu tekokynttilä on saanut vaaratilanteita aikaan kun vanhukset ovat yrittäneet sytyttää muovista kynttilää.


Lisäksi seurakunnissa pohditaan mihin paristot laitetaan, sillä hautausmaiden jäteastiat on tarkoitettu pääsääntöisesti maatuville- ja kuivajätteille.

Kenen haudalle Sinä viet valonlähteen ja minkälaisen? Kääntyykö Muori haudassaan ja isä pilvenreunalla kun paristokynttilä posmottaa viimeisellä leposijallaan?

(Radio Nova)

Kommentit Näytä

Uusimmat ensin   Vanhimmat ensin

Kommentit 1-10 (39)

Uusi kommentti
Anni
Asun eri paikkakunnalla kun missä omaiset ovat haudassa, sen vuoksi käyn haudalla illalla kun melkein kaikilla kivillä on kynttilät. Laitan tuikut niille joilla ei ole kynttilöitä lainkaan, varsinkin jos sattuu olemaan lapsen hauta niin melkoinen tunne tulee tuolta jostain sydämen syvyydestä.
Asiaton viesti?
Konsta ja Mella
Led "kynttilät" saa jättää kauppaan. Tunnelman luo liikehtiväliekki josta tulee lämmin tunnelma vaikka olisi ulkona pakka sessa. Olemme juuri perheen kanssa viemässä Lahteen lastemme Isoisän, Vaarin ja Mummon haudalle isot lasikynttilät. Tämän matkan teemme joka vuonna kelistä riippumatta. t. Konsta ja Mella
Asiaton viesti?
Anonyymi
Tyttären kanssa viemme kynttilät isoisovanhemmille, molemmille isovanhemmille, minun isälleni, 2:lle veljelle, siskolle ja siskonpojalle.Muistokivelle sytytämme kynttilät muualle haudattujen muistoksi ja aina kaikki ns.normikynttilöitä.
Asiaton viesti?
ikuisesti ikävöi
Isoveljeni haudalle vien ja normaalin tuulisuojatun kynttilän.. Mahdollisimman ison että palaakin monta päivää, kun harvoin pääsen hänen haudalla käymään kun asun 200km päässä kotipaikastani :( isovanhempia käyn kans muistamassa.
Asiaton viesti?
Kipima
Käyn viemässä vanhempieni haudalle perinteisen kynttilän.
Eihän muistaminen ole paikasta ja ajasta kiinni. Kynttilän voi sytyttää myös kotona rakkaidensa muistoksi, mikäli ei haudalle pääse.
Asiaton viesti?
candel
mä oon viemässä normaalin kynttilän haudalle jouluaatto aamuna.
ja hauta sijaitsee köyliössä noin 30km päässä minun kodistani
haudassa lepää rakas mummoni.

HYVÄÄ JOULUA!
Asiaton viesti?
nimimerkitön
mä en itse ole viemässä kynttilää haudalle,mutta mun "isäpuoleni" vie kynttilän jouluaattona hänen äidinsä haudalla. Aidon kynttilän siis on viemässä. (hän ei voi sietää led kynttilöitä)
Asiaton viesti?
Anonyymi
Haudalla käydään joka joulu ja kynttilät viedään isovanhempien ja apen haudalle. Itse vien jouluna aidot kynttilät lyhtyihin. Mutta ymmärrän myös niitä jotka käyttävät led-kynttilää, he ovat usein vanhoja ihmisiä, jotka eivät pääse haudoille usein, eivätkä välttämättä jouluaattona, joten näin heidänkin omaistensa haudalla palaa kynttilä myös aattona.
Asiaton viesti?
valoa
äitini ja isovanhempieni haudalla palaa ledkynttilät aina, jouluna sekä muina merkittävinä päivinä vien sitten haudan lyhtyihin aidot kynttilät. Jouluna vien lisäksi aidot kynttilät setäni sekä ns. Tuntemattoman sukulaisen haudalle. Aito tai led, jokainen tavallaan, ajatushan se on tärkein. Mielestäni led on mainio keksintö,niin haudoilla kuin kotona jos esim vanhuksia tai lapsia. Paloturvallisuus ennen kaikkea. Oikein ihanaa, rauhallista ja turvallista joulua kaikille.
Asiaton viesti?
Minni
Yleensä vien itsetehdyn joulukynttilän isovanhempieni haudoille
Asiaton viesti?