Onnea sankarilleni

Tämä päivä on merkittävä päivä ainakin minulle. Tänään on nimittäin Leo Paavali Jokelan syntymäpäivä. Hän tosin edesmeni vuonna 1975, mutta jätti lähtemättömän jäljen suomalaiseen elokuvaan. Leo Jokela muistetaan ehkä parhaiten ehkä G. Pula-ahona ja Komisario Palmu- elokuvien etsivä Kokkina.

Leo Jokela oli mestarillinen koomikko, joskin hän teki myös vakavia rooleja mieleenpainuvalla tavalla. Lukemattomissa  elokuvien sivuosissaan hän teki sitä, missä oli paras, siis Suomen paras. Hänen mykkä näyttelemisensä, jolla hän kommentoi etualan tapahtumia hakee vertaistaan vielä tänäkin päivänä.

Leo Jokela toimi myös elokuvissa naamiotsijana. Jokelan monikäyttöisyydestä toimii hyvänä esimerkkinä elokuva Syntipukki vuodelta 1957. Siinä Leo Jokela hoiti naamioinnin ja esiintyi sivuosissa myymälävarkaana, miehenä teatterissa, humalaisena miehenä, miehenä konttorissa, miehenä uimarannalla ja ääniteknikon apulaisena sekä työnhakijana.

Leo Jokela käytti runsaasti alkoholia vuosien ajan esiintymisjännitystä lievittääkseen, ja kuoli vain 48-vuotiaana maksakirroosiin 11. toukokuuta 1975. Hänet on haudattu Honkanummen hautausmaalle.

Jokelan muistoa kunnioittaa seurue nimeltä Leo Jokela Boozing Society. Eräänä vuonna näyttelijä Mikko Kivisen piti esittää kohta kuultava kappale, mutta hän oli liiallisten ruokajuomien huumaama. Niin oli yleisökin. Olin nimittäin yksi heistä. No, bändi siis soitti kappaleen ja Mikko nojasi mikrofooniin eikä laulanut sanaakaan. Biisin loputtua hän kumarsi ja poistui paikalleen. Seuraavana vuonna samassa gaalassa oli ohjelmassa Mikko Kivisen comeback, jossa hän orkesterin kanssa esitti kappaleen loistavasti. Kummatkin esitykset olivat kertakaikkisen huimia. Tämä kertonee myös gaalan rentoudesta ja hauskuudesta kaiken olennaisen.

Se kappale oli tietenkin Nainen, poliisi ja taksi.

Kommentit Näytä

Uusi kommentti