Alkolukko on estänyt n. 12 000 kertaa yli 0,5 promillen humalassa olevan henkilön lähdön liikenteeseen ajoneuvon kuljettajana, käy ilmi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tuoreesta tutkimuksesta.

Kaiken kaikkiaan alkolukko on estänyt yli 40 000 alkoholia maistelleen (yli 0,2 ‰) kuljettajan pääsyn rattiin. Trafin tutkimuksessa selvitettiin alkolukolla valvotun ajo-oikeuden toimivuutta ja vaikuttavuutta reilun neljän vuoden ajalta.

Erityisen merkittävää on, että alkolukon käyttö näyttää vaikuttavan myös rattijuopumukseen syyllistyneiden asenteisiin: alkolukkoa käyttäneet uusivat muita kiinnijääneitä harvemmin rattijuopumusrikosta ja lukon käyttö on myös vähentänyt henkilön alkoholin kulutusta kokonaisuudessaan.

Kolme viidestä vastaajasta kertoi alkolukon vaikuttaneen alkoholin käyttöönsä. Suurimmalla osalla alkoholin käyttö väheni, osa jopa lopetti juomisen kokonaan.

Alkolukkoajokortillisilla oli rattijuopumuksen uusijoiden osuus neljän vuoden ajalta pienempi kuin rattijuopumuksesta kiinni jääneillä yleensä.

Alkolukko on ajonestolaite, joka estää ajoneuvon käynnistämisen, jos litrassa kuljettajan uloshengitysilmaa on vähintään 0,10 milligrammaa alkoholia. Tämä pitoisuus vastaa noin 0,2 promillea verestä mitattuna.

Alkolukolla valvotun ajo-oikeuden toimivuus ja vaikuttavuus -tutkimuksen on tehnyt Ramboll Finland Oy.

(Radio Nova, Trafi, Poliisi)

Kommentit Näytä

Uusimmat ensin   Vanhimmat ensin

Kommentit 1-7 (7)

Uusi kommentti
Eljas
Mites niitä kuljettajia oli 40 000 kun alkolukkoja oli 1569? Yrittikö ne kaikki Hervannan rattijuopot samalla autolla liikenteeseen? Ei jummarra.
Asiaton viesti?
seppo
MK:lle:Tilattu taksi.odotellessaan sammutti koneen ja eipä heti lähtenyt uudelleen käyntiin.
Asiaton viesti?
seppo
MK:Kyllä se oli tilattu taksi ja odotellessaan pihalla sammutti mootorin.Vaimoni istui etupenkille kuskin viereen.Alkolukko ei antanut käynnistää autoa kuin jonkin aja päästä.
Asiaton viesti?
MK
Seppo ei kertonut onko vaimo taksikuski vai oliko tilannut taksin jotta pääsee lähtemään sairaalaan. Silti kuulostaa hassulta.
Asiaton viesti?
Tarkkuutta kirjoituksiin
Tässä on varmaankin kolme nollaa liikaa, tuskin nyt kuitenkaan 40 000 000 kertaa niin kuin otsikossa sanotaan..
Asiaton viesti?
seppo
Vaimoni oli lähdössä sairaalaan taksilla.Pesi kätensä käsidesillä ennen lähtöä.Meni taksiin ja alkolukko esti taksin lähdön vähäksi aikaa.Onkohan näitä lähdön estämisiä paljonkin?
Asiaton viesti?
Spinnu
Musta vähän tuntuu että alkolukkoa on käytetty vain promillemittarina, että testataan 10 minuutin välein joko se näyttää vihreätä ja päästään liikkeelle. En siis lähtisi paukuttelemaan henkseitä sen väitetyn estämismäärien puolesta enkä vetäisi mitään johtopäätöksiä siitä.
Asiaton viesti?