Vieläkö muistat nämä vuoden 2014 Facebook-huijaukset?

21.12.2014 15:01 -

The Huffington Post -julkaisu listasi 11 kovinta some-huijausta kuluvalta vuodelta. Väärien uutisten mukaan muun muassa Yksin kotona -tähti menehtyi ja iPhonen lataus onnistuu mikrossa. Menitkö sinäkin lankaan? 

Monet lukevat ja jakavat sosiaalisessa mediassa uutisia ja päivityksiä, joissa faktojen tarkistaminen on jäänyt autuaasti unholaan. The Huffington Post listasi vuoden 2014 pahimmat Facebook-ilmiöt, jotka paljastuivatkin puhtaaksi fiktioksi.

”Tällä päivityksellä vaadin kuvieni tekijänoikeudet itselleni”

Muutama viikko sitten lähes jokaisen suomalaisenkin uutisvirtaan päätyi tuhansien jakama päivitys, jossa ilmoitetaan vaatimuksesta ottaa omien päivitysten ja kuvien tekijänoikeudet takaisin itselleen. Koko homma oli suurta puhallusta, sillä alun alkaenkin kuviesi ja päivitystesi tekijänoikeudet kuuluvat sinulle, ei Facebookille. Facebook voi kyllä käyttää profiilikuvaasi esimerkiksi ehdottaessaan ihmisille mahdollisesti tuttuja kavereita, mutta kuviesi tekijänoikeudet kuuluvat aina sinulle eikä Facebookilla ole oikeutta käyttää niitä juuri mihinkään. Lisäksi yhdelläkään päivityksellä ei pysty irtisanoutumaan Facebookin käyttöehdoista. Siihen tarvitaan eroaminen koko palvelusta. Lue enemmän jutustamme "Vääristynyt päivitysketju leviää jälleen – Facebook ei omista kuviesi tekijänoikeuksia".

”Yksin kotona -tähti Macaulay Culkin kuoli”

Päihdeongelmistaan ja railakkaasta elämäntyylistään tuttu entinen lapsinäyttelijä on edelleen elossa, Facebookissa velloneista huhuista huolimatta. Myös veteraaninäyttelijä Betty Whiten huhuttiin kuolleen. Onneksi hänkin on edelleen elossa. Whiten kuolemasta kertova "uutinen" sai kuitenkin yli 2 miljoonaa jakoa Facebookissa.

”Lataa iPhonesi akku mikroaaltouunissa!”

Syksyllä sosiaalisessa mediassa levisi väärennetty Apple-mainos, jossa väitettiin iPhonen latauksen sujuvan myös mikrossa. Jotkut menivät halpaan, mutta toivottavasti oma älypuhelimesi säästyi moiselta.

”Komea rikollinen sai mallisopimuksen”

Komean Jeremy Meeksin pidätyskuva levisi Facebookissa. Myöhemmin hänen väitettiin saaneen 30 000 dollarin mallisopimuksen, mutta väitteet todettiin vääriksi. 

(The Huffington Post, Radio Nova) 

Kilpailut

Uusimmat