Vapun reseptit: Maailman paras pizza grillissä

09.05.2014 14:25 -

Monilla grilli on ollut kuumana jo kuukauden päivät, ja niiden perinteisten, makkaroiden ja lihojen rinnalle on varmasti hyvä saada välillä vähän vaihtelua!

Tällä viikolla paistetaan pizzaa grillissä! Saatavilla on erityisiä grilliin ostettavia pizzakiviä, joka jokaisen pizzanrakastajan kannattaa ehdottomasti hankkia! Toimii varmasti vaikka äitienpäivälahjana ja paistaa äidille pizzan päivälliseksi!

Jos et omista kiveä, voit toki tehdä pizzan ilman kiveäkin, mutta silloin suosittelen kokeilemaan miedompaa lämpöä. Grillissä valmistuvan pizzan salaisuus piilee nimenomaan lämmössä. Grillissä lämpötila nousee 350 asteeseen, jolloin lopputulos on ihan kuin italialaisessa pizzeriassa!

Hyvä pizza vaatii myös hyvän pohjan ja myös kastikkeen, joka kannattaa ehdottomasti keittää itse, sillä se valmistuu lähes itsestään! Täytteet päättäkin jokainen oman makunsa mukaan, mutta grillipizzan sääntö on, että kaksi, maksimissaan 3 täytettä per/pizza, sillä pohja kaulitaan hyvin ohueksi. Lisäksi tässä pizzassa pohjan päälle levitetään tomaattikastike ja siihen päälle heti juustoraaste ja sitten vasta täytteet. Näin lopputulos on mahdollisimman aito.

Ja nämä pizzathan eivät ole mitään roskaruokaa, vaan todellista herkkuruokaa, joka ei ole myöskään epäterveellistä! Raaka-aineet ovat hyviä, eikä juustoa laiteta kilotolkulla.



Maailman paras pizza grillissä
(Ohjeesta tulee 3 pizzakiven kokoista pizzaa)

Pohja:
 2,5 dl kädenlämpöistä vettä
3/4 tl suolaa
ripaus sokeria
25g hiivaa
3rkl oliiviöljyä
7-8dl vehnäjauhoja (itse suosin durumjauhoja tai erityisiä pizzajauhoja, joita saa herkkukaupoista, mutta tavalliset vehnäjauhotkin käyvät. Durumjauhoja saa myös ihan marketeista)

Tomaattikastike:
1prk tomaattipyreetä
1tlk 500g paseerattua tomaattia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
loraus oliiviöljyä
ripaus sokeria
n. 1tl suolaa
mustapippuria
kuivattua chiliä
oreganoa

Täytteeksi: juustoraastetta, mozzarellaa, kinkkua,salamia, tomaattia, sieniä, paprikaa tai mitä ikinä mielesi tekee...

Valmista ensin taikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhoja dl kerrallaan, ensin sekoittaen, sitten vaivaten. Kun olet lisännyt 5dl jauhoja, vaivaa joukkoon oliiviöljy. Taikinaa pitää vaivata, jotta sitko tulee hyväksi. Taikina ei saa olla kovaa, muttei liian löysääkään.

Laita pyyheellä peitetty taikina kohoamaan lämpimään paikkaan, esim kaapin päälle.

Taikinan noustessa valmista tomaattikastike. Silppua sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää sekaan pyree ja pyörittele vielä hetki. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja lisää mausteet. Kiehauta, jonka jälkeen anna hautua pienellä lämmöllä siihen asti, kunnes alat leipomaan.

Kun taikina on kohonnut vähintään 45min, jaa se kolmeen osaan ja alusta sitä vaivaamalla vähän jauhotetulla alustalla. Laita grilli tässä vaiheessa päälle ja aseta pizzakivi grilliin, sen pitää olla kuuma.

Kauli taikina pyöreään muotoon leivinpaperin päälle mahdollisimman ohueksi. Tee näin kahdelle muulle taikinan osalle. Levitä tomaattikastiketta ohuesti pohjalle ja ripottele päälle juustorastetta tai juustoraasteen ja mozzarella yhdistelmää. Levitä päälle haluamiasi täytteitä, kuitenkin 2- max 3 eri täytettä per/pizza, jotta se säilyttää rapean ja ohuen koostumuksensa.



Leikkaa ylimääräiset leivinpaperin jämät pois pizzan ympäriltä ja siirrä pizza pellille. Toiset tykkää ottaa leivinpaperin pois paiston ajaksi, itse paistan mielummin paperin kanssa. Aseta pelti kiven päälle grilliin. Grillissä on usein lämpöä 350 astetta, joten älä anna pizzan olla liian kauaa grillissä. Kypsennysaika on noin 6-8min. Nauti heti!

-Vappu

Kilpailut

Uusimmat