Vapun reseptit: Laskiaispullat

13.02.2015 14:10 -

Laskiaispullan perinteet ulottuvat aina 1700-luvulle saakka. Alkuperäisessä reseptissä pullan täytteinä olivat kermavaahto ja mantelimassa. Suomessa yleiseksi tavaksi on muodostunut täyttää pullat hillolla ja kermavaahdolla.


Laskiaispullat:


Ainekset:
5 dl maitoa (punaista)
2 tl suolaa
2 dl sokeria
50 g hiivaa
1 muna
1 rkl jauhettua kardemummaa
200 g voita
12-15 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: kananmunaa ja koristeluun halutessasi raesokeria.

Täytteeksi: hilloa, kermavaahtoa tai mantelimassaa tai oikeastaan mitä haluat.

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää vehnäjauhoja desilitra kerrallaan. Kun taikina sakenee, ala vaivaamaan käsin. Lisää vehnäjauhoja vähitellen.



Vaivaa sekaan huoneenlämpöinen voi. Lisää vielä vehnäjauhoja, jos tarvis. Laita taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan noin tunniksi. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Alusta kohonnutta taikinaa hieman jauhojen kanssa ja leikkaa taikina kämmenen kokoisiksi paloiksi ja pyörittele niistä kauniita pullia. Voitele kananmunalla ja koristele halutessasi raesokerilla.

Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä. Anna pullien jäähtyä ennen leikkaamista ja täytä mieleisilläsi täytteillä.

Kilpailut

Uusimmat