Vapun reseptit: Kanaa viinissä

25.04.2014 14:20 -

Kevät on jo täällä ja kesäkin tulee vauhdilla! Kohta viimeistään grillit ovat tulilla ja tuoreita kasviksia on entistä enemmän saatavilla. Pataruoat mielletään usein tuhdeiksi, mutta kukkoa viinissä on poikkeus, se on jotenkin kevyempi ja sopii loistavsti kevään viikonloppuruoaksi!

Ruoka muhii uunissa sillä aikaa, kun pihalla kuokitaan maata tai käydään vaikka ostoksilla. Kukkoa on aika harvoin Suomessa saatavilla, joten tämä ruoka onkin kanaa viinissä! Kokonaisen kanan tai broilerin käsitteleminen pelottaa monia suotta. Netistä löytyy hyviä ohjeita tai jos ostat tuoreena, pyydä kauppiasta reilusti paloittelemaan liha puolestasi.



(Kuvissa näet kanaa viinissä eri kypsyysvaiheissa)

Kanaa viinissä

Ainekset:
1 kokonainen kana tai broileri. Jos käytät pakastekanaa, muista sulattaa se huolella (jääkaapissa 2vrk). Voit myös hätätapauksessa ostaa koipia ja/tai rintaleikkeitä.

1pkt pekonia
2 porkkanaa
rasia tuoreita herkkusieniä
2-3 rkl vehnäjauhoja
2 valkosipulinkynttä
4-6 salottisipulia
pari laakerinlehteä
kuivattua tai tuoretta timjamia
Vajaa plo punaviiniä
½l kanalientä
suolaa ja pippuria

Tarjoiluun: persiljaa, riisiä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen, jos teet padan uunissa, sillä hellalla on toinen vaihtoehto. Paloittele kana tai broileri. Jos ostat tuoreena, pyydä kauppiasta paloittelemaan se puolestasi. Hätätapauksessa koipireidet ja rintafileet käyvät myös.

Kuori porkkanat ja paloittele ne 2-3 osaan. Silppua pekoni ja paista se rapeaksi padan pohjalla. Nosta pekonit talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele kananpalat vehnäjauhoissa ja paista pekonista jääneessä rasvassa. Silppua valkosipulit ja kuori sipulit. Putsaa herkkusienet tarvittaessa.Kun kanat ovat ruskistuneet, nosta ne pois padasta ja heitä sipulit ja porkkanat pataan. Pyörittele hetki, niin että vähän ottavat väriä. Kaada joukkoon tilkka punaviiniä tai lientä ja kuuraa padan pohjalta maut liemen sekaan.

Lisää pataan kanat, sienet, pekoni, laakerinlehdet, timjami, suola ja pippuri. Kaada pataan punaviini ja kanaliemi (tai jos käytät kuutiota tai fondia, niin vettä ja edellämainittu). Laita pataan kansi päälle ja komeus uuniin.



Kypsennä vähintään tunti, tai vaikka kaksi. Itse pidän tästä ruoasta, kun se on hautunut kunnolla, pidän uunissa pari tuntia. Voit kypsentää myös hellalla miedolla lämmöllä poristen.

Muista tarkistaa välillä nesteen riittävyys, kana ei saa mennä kuivaksi. Lisää vettä tarvittaessa. Tarkista maku ja ripottele pinnalle persiljaa. Tarjoa riisin kera.

-Vappu

Kilpailut

Uusimmat