Tutkimus: Tästä syystä koiran ja hänen omistajansa välille syntyy erityinen yhteys

17.04.2015 19:00 -

Katsoessaan toisiaan koira ja ihminen erittävät samaa hormonia kuin imettävät äidit ja heidän lapsensa. 

Tiedemiehet kertovat, että omistajan katsoessa koiransa silmiin, hänen kehonsa saattaa erittää hormia, joka synnyttää rakkauden tunnetta. Tutkimus väittää katseen aiheuttavan oksitosiinin piikin.

Oksitosiinin tärkein tehtävä on auttaa vanhempaa löytämään yhteys lapsensa kanssa, joten sitä erittyy esimerkiksi äidin imettäessä lastaan. Muun muassa kosketus ja hieronta vapauttavat oksitosiinia, kuin myös kaikki mielihyvän tunteeseen liittyvät asiat. Oksitosiini vahvistaa ihmisten välistä kiintymystä ja luottamusta toisiinsa. Oksitosiinia erittyy myös silloin kun ihminen silittää koiraansa tai leikkii tämän kanssa. 

Japanin Azabun Yliopistossa suoritettiin kaksi tutkimusta, joissa selvitettiin omistajan ja koiran oksitosiinin eritystä. Tutkimuksesta kertoo BBC

Ensimmäinen tutkimus:

Tutkijat keräsivät omistajien ja koirien virtsaa ennen ja jälkeen 30 minuuttia kestäneen kanssakäymisen. Tulosten mukaan ne omistajat ja koirat, jotka katsoivat toisiaan silmiin, tuottivat enemmän oksitosiinia virtsassaan.

Toinen tutkimus:

Tutkijat suihkuttivat oksitosiinia koirien neniin, jolloin narttukoirat tuijottivat omistajiaan vielä pidempään. Pidemmät katseet lisäsivät myös omistajien oksitosiinin tuotantoa.

 

 

Tutkijoiden mukaan tuloksista voidaan päätellä, että koiraa kannattaa katsoa koulutustilanteessa tiukasti silmiin sen sijaan, että vain kertoo eläimelle mitä toivoisi sen tekevän.  

Kuvat: Shutterstock 

(Radio Nova/ BBC) 

Kilpailut

Uusimmat