Turvaa matkalle: Operaatio Lumihiutale auttaa jälleen tien päälle ongelmiin joutuneita

13.12.2014 10:00 -

Autoliiton vapaaehtoisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale järjestetään jo 46. kerran. Operaation aikana tiepalvelumiehet päivystävät tehostetusti ja valmistautuvat auttamaan tien päällä ongelmiin joutuneita.

Operaatio Lumihiutale käynnistyy lauantaina 13.12.2014 ja jatkuu aina 4.1.2015 saakka.

Operaatio Lumihiutale on kuulunut Autoliiton vapaaehtoisten tiepalvelumiesten jouluperinteisiin kymmenien vuosien ajan. Joulunajan tehostettu tiepalvelupäivystys tarkoittaa sitä, että kaikki tiepalvelumiehet ovat valmiudessa auttamaan tien päällä pulaan joutuneita. Muina vuoden päivinä tiepalvelumiehet päivystävät vuoroissa. Tänä vuonna Operaatio Lumihiutale käynnistyy Hämeenlinnassa ja Kajaanissa järjestettävillä yhteislähdöillä 13.12.2014 ja tehostettu päivystys jatkuu 4.1.2015 saakka.

- Operaatio Lumihiutale keskittyy loppuvuoteen, jolloin ihmiset matkustavat joulun ja uudenvuoden viettoon. Kun ihmiset liikkuvat paljon, myös apua tarvitaan tavanomaista enemmän. Vaihtelevat keliolosuhteet tuovat omat haasteensa. Lämpötila voi etelässä olla reilusti plussalla ja vähän pohjoisemmassa pakkanen paukkuu. On tärkeää, että apu on nopeasti saatavilla, jos matka yllättäen katkeaa, Autoliiton vapaaehtoisesta tiepalvelusta vastaava koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Näkemisestä ja näkymisestä huolehtiminen on erityisen tärkeää pimeään talviaikaan. Autojen uusi valoteknologia on tuonut liikenteeseen omat ongelmansa. Siksi oman auton valojen toimintaan kannattaa tutustua.

- Yhä useammassa autossa takavalot eivät pala valokatkaisimen ollessa päiväajovaloasennossa. Tämä on riski sateessa, hämärässä tai pöllyävässä lumessa ajettaessa. Kuljettajan tulee kääntää katkaisija sellaiseen asentoon, että myös takavalot palavat, Vesalainen huomauttaa.

Myös kylmyys ja tavallista pidemmät ajomatkat lisäävät haastetta joululiikenteessä. Matkan katkeamiseen kannattaa valmistautua muun muassa pakkaamalla lämmintä vaatetta ja varoituskolmio käden ulottuville. Autossa on tärkeää olla heijastinliivi kuljettajalle sekä jokaiselle matkustajalle.

- Hätätilanteissa nopeaa avun saantia edesauttaa, että matkapuhelimessa on virtaa. Matkapuhelin kannattaakin pitää täyteen ladattuna aina ajon aikana. Tärkeät puhelinnumerot, kuten yleinen hätänumero 112 ja tiepalvelunumero kannattaa tallettaa puhelimen muistiin. Näin ne ovat saatavilla helposti, jos apua tarvitaan, Vesalainen neuvoo.

Kilpailut

Uusimmat