Moni yllättyy: Tiedätkö mitä aurinkorasvojen suojakerroin tarkoittaa?

13.06.2015 11:30 -

Jos aiot oleskella ulkona kesällä pidempiä aikoja, iho kannattaa suojata aurinkovoiteella. Ihon suojaaminen kannattaa, sillä aurinko tarttuu myös pilvien läpi ja varjossa oleskellessa. 

Toistuva ihon palaminen auringossa lisää riskiä sairastua pahanlaatuiseen melanoomaan. Aurinkorasvat auttavat suojaamaan ihoa, mutta nekään eivät poista kaikkea haittaa ja säteilyä auringosta. Lisäksi rasvojen käyttäjillä on vääriä mielikuvia rasvojen käytöstä ja niiden tehosta.

Tietoja aurinkorasvasta: 

Suojakerroin kertoo tuotteen tehon. Suojakerroin 4 tarkoittaa, että auringossa voi oleskella palamatta 4 kertaa pidempään kuin ilman voidetta.

Suurikaan suojakerroin ei kuitenkaan anna täydellistä suojaa UV-säteilyä vastaan.

Voiteesta huolimatta iho saa säteilyä sitä enemmän mitä kauemmin auringonpaisteessa oleskellaan. Täten mahdollisia soluvaurioita aiheuttavaa UV-säteilyä pääsee iholle, vaikka voiteen ilmoittama suoja-aika ei vielä olisikaan ylitetty ja vaikka auringossa oleskeltaisiin vain suojakertoimen osoittaman ajan.

Aurinkovoiteita tulisikin käyttää ihon säteilyrasituksen vähentämiseksi eikä auringossa oleskelun pidentämiseksi.

Alle kaksivuotiaiden iholle ei suositella käytettävän suojavoiteita lainkaan ja isompienkin lasten iholla kannattaa käyttää suojavoiteita, jossa on fysikaalinen suoja-aine (tuoteselosteessa sinkkioksidi tai titaanidioksidi).  

Aurinkosuojavoiteen tarjoama suoja riippuu suojakertoimen lisäksi iholle levitettävän voiteen määrästä. Yleensä Ihmiset levittävät iholleen huomattavasti vähemmän  - ja harvemmin - suojavoidetta, kun niiden valmistajat ovat suunnitelleet. Kun voidetta on ohuempi kerros kuin pitäisi, suojavaikutus jää huomattavasti pienemmäksi kuin pakkauksessa ilmoitettu suojakerroin.

Voidetta kannattaa levittää puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ja toinen kerros puolen tunnin auringossa oleskelun jälkeen.

Kuva: Shutterstock

(Nova, Säteilyturvakeskus)

Kilpailut

Uusimmat