Poliisi valvoo tehostetusti nuorten päihteiden käyttöä viikonloppuna

28.05.2015 14:14 -

Poliisi valvoo tehostetusti nuorten päihteiden käyttöä koulujen päättyessä ensi viikonloppuna koko maassa. Valvonnan kohteina ovat nuorten alkoholin ja huumeiden käyttö.

Valvonnan painopistealueina ovat erityisesti lasten leikkipaikat sekä päiväkotien ja koulujen pihat.

Valvonnalla pyritään myös puuttumaan alkoholijuomien välitykseen alaikäisille sekä alaikäisten luvattomaan alkoholin nauttimiseen ja hallussapitoon. Poliisi puuttuu normaaliin tapaan valvonnassa yleisten paikkojen häiriöihin ja humalajuomiseen. 

Poliisi ilmoittaa alle 18-vuotiaiden alkoholin hallussapidosta tai nauttimisesta nuoren vanhemmille sekä lastensuojeluviranomaisille. Tämän lisäksi seurauksena on useimmiten 20 euron rikesakko ja aina juomien menetys.  

Aikaisempina vuosina poliisin haltuun on jäänyt valvontaviikonlopun aikana noin 2 500 litraa erilaisia laittomasti hallussa pidettyjä alkoholijuomia, mutta viime vuonna luku oli ensimmäistä kertaa alle 2 000 litraa.  

Poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta toivoo, että positiivinen kehitys jatkuisi. 

— Lastensuojeluilmoituksien määränkin toivomme tänä vuonna laskevan edellisiin vuosiin nähden, Järvenpää sanoo.  

Älä välitä alkoholia alaikäiselle 

Järvenpää muistuttaa, että alkoholi vaikuttaa nuoren aivoissa eri tavalla kuin aikuisella. Humalahakuinen juomisen seurauksena nuorten muisti ja oppimiskyky voivat heikentyä pysyvästi. 

Järvenpää myös korostaa, että alkoholin välittäminen alaikäiselle on aina rangaistavaa ja hän vetoaakin täysi-ikäisiin, etteivät nämä välitä alkoholia yhdellekään alaikäiselle.  

 Poliisin kokemuksen mukaan koulujen päättymisviikonloppuna monet lapset ja nuoret käyttävät alkoholia usein ensimmäisiä kertoja elämässään. 

— Tämän seurauksena he eivät osaa arvioida käyttämänsä alkoholin määrää ja sen vaikutuksia, mistä seurauksena saattaa olla alkoholimyrkytys. Päihtyneellä lapsella tai nuorella on lisäksi alkoholin vuoksi alentunut riskinottokynnys, mikä myös lisää erilaisten humalavahinkojen ja rikoksen uhriksi joutumisen vaaraa, poliisitarkastaja Ari Järvenpää sanoo.

Kilpailut

Uusimmat