Poliisi valvoi tehostetusti raskasta liikennettä - joka 10. kuljettaja jäi kiinni rikkomuksista

01.08.2014 15:35 -

Poliisi valvoi viime viikolla tehostetusti raskasta liikennettä. Valvontaan käytettävissä olleet voimavarat suunnattiin erityisesti raskaan- ja bussiliikenteen liikenneturvallisuuden ja kuljetusyritystoiminnan laillisuuden valvontaan.

Seuraamuksia annettiin 253:lle kotimaisen ja 75:lle ulkomaisen ajoneuvon kuljettajalle. Lisäksi 90 kuljettajaa sai huomautuksen.

Eniten todettiin ajo- ja lepoaikarikkomuksia, 140 kappaletta. Lisäksi ajopiirturirikkomuksia oli 51. Valvonnassa paljastettiin myös useita laitteita, joilla oli pyritty vaikuttamaan ajo- ja lepoaikojen kirjautumiseen. Näitä manipulointitapauksia todettiin kaikkiaan 13.

50 tapauksessa ajoneuvo oli kunnoltaan määräysten vastainen, mutta seuraamuksen kirjaamisen jälkeen ajoa annettiin jatkaa. 18 kertaa matka keskeytettiin todetun epäkuntoisuuden jälkeen. Helmikuun 2014 valvontaviikolla vastaava luku oli 4 vaikka tarkastusten kokonaismäärä olikin huomattavasti suurempi.

Lisäksi 26 kuljetti ylikuormaa ja 56 kertaa todettiin kuorman olleen puutteellisesti sidottuna.

Road Policing -toimintamallin mukaisesti poliisi huomioi valvonnassa myös rikostorjunnan ja lupahallinnon tarpeet. Ajo-oikeudettomia löytyi kuusi, ja etsintäkuulutettuja neljä. Kahta kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta ja yhtä huumaantuneena ajamisesta. Kuusi kuljettajaa jäi kiinni ylinopeudesta.

Ajopiirtureiden manipulointi huolestuttavaa

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Risto Lammin mukaan valvonnan tuloksissa huomio kiinnittyi erityisesti ajo- ja lepoaikarikkomuksien määrään. Keskimäärin joka kymmenennen tarkastetun ajoneuvon kuljettaja rikkoi näitä määräyksiä.

– Lisäksi ajopiirtureiden useita manipulointitapauksia pidetään huolestuttavana ilmiönä. Kuljettajien tulisi tiedostaa myös se, että manipulointi saattaa vaikuttaa manipulointitavasta riippuen kaikkiin ajonhallintaan liittyviin laitteisiin, esimerkiksi ABS-jarrujen toimintaan, Lammi muistuttaa.

Hyvänä asiana hänen mielestään voidaan pitää puolestaan ylinopeusrikkeiden ja toisaalta turvavöiden puutteiden vähäisyyttä.

Valvonnassa tarkastettiin kaikkiaan 995 kotimaista ja 477 ulkomaista raskaan liikenteen ajoneuvoa. Valvontajakso oli osa Euroopan liikennepoliisiverkoston (TISPOL) Euroopan laajuista Tuck & Bus -valvontateemaa ja siihen osallistuivat kaikki poliisilaitokset.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat