Onko auto muuttumassa igluksi? Puhdas sisäpinta ja oikea puhallinteho ehkäisevät huurtumista

29.01.2015 18:40 -

Liikenneturva muistuttaa, että jokaisen kuljettajan tulee ennen liikkeelle lähtöä huolehtia, että auton ulkopinnat, ikkunat, peilit ja valot on putsattu lumesta ja jäästä. Myös huurtumisen ehkäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota.

Vaikka edessä olisi kuinka tuttu ajomatka tahansa, on autosta nähtävä ulos. Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara kannustaakin autoilevia lumiluudan ahkeraan käyttöön.

- Ei riitä, että yön aikana igluksi muuttuneesta autosta putsaa esiin vain pienen kurkistusreiän. Kyllä se koko auto kattoa myöten on luudittava ja ikkunat raaputettava kunnolla puhtaaksi, Elovaara muistuttaa.

Helpommalla pääsee muistamalla auton esilämmityksen aina, kun lämpötila on tippunut alle viiden asteen.

- Esilämmittämällä autoa riittävän ajan myös sisätilalämmittimellä lumet ja jäät poistuvat ikkunapinnoista, eikä laseja tarvitse skraapata. Liikkeellelähtö sujuu sekä nopeammin että mukavammin.

Puhdas sisäpinta ja oikea puhallinteho ehkäisevät huurtumista

Monen talviautoilijan riesana on myös huurtuva ikkunalasi. Kenkien ja vaatteiden mukana autoon kulkeutuu lunta ja jäätä, joka lämpimässä autossa sulaessaan tiivistyy usein vesihöyryksi ikkunoihin.

- Vaatteita ja kenkiä kopistelemalla välttää liian lumen kantamisen autoon ja ikkunoiden sisäpintojen puhtaudesta huolehtiminen ehkäisee huurtumista. Mitä puhtaampi tuulilasi on, sitä vähemmän se huurtuu ja sitä paremmin autoilija näkee. Auton sisätilan esilämmitys auttaa myös poistamaan huurretta. Kun auto on lämmin ja kosteus poistunut, eivät lasit myöskään huurru niin helposti, Elovaara vinkkaa.

Jos vesihöyryä alkaa muodostua ikkunoihin matkan alettua, huurteen saa pois nostamalla puhallintehoa. Sisätilan lämmin ilma ehkäisee huurtumista, mutta myös ilman kierrosta on huolehdittava.

- Kosteuden on myös poistuttava jonnekin. Jos puhaltimet on asetettu väärin, ilma vain kiertää auton sisällä. Auton ohjekirja kannattaa ottaa vaikka iltalukemisiksi ja tarkistaa sieltä puhaltimien oikeat säädöt myös huurteen poistoon. Ajaessa eri puhallinsäätöjen kokeilu voi viedä huomion tärkeimmästä eli itse ajosta, Elovaara toteaa.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat