Novan juontajat mukana #nuortenhyväksi-kampanjassa – tule mukaan!

21.11.2014 07:26 -

65 000 Suomessa asuvaa lasta ja nuorta on syrjäytymisvaarassa. Heille kerätään apua ja tukea #nuortenhyväksi-kampanjalla. Kampanja näkyy somessa 17. marraskuuta alkaen ja Novankin ääniä on mukana vanhoilla kuvillaan.

Nuorten hyväksi -hyväntekeväisyyskampanja on MTV:n ja Tukikummit-säätiön kolmivuotinen hanke, jossa pyritään nuorten elämään myönteisesti vaikuttaviin tekoihin rahalahjoitusten ja tekojen kautta. Novasta mukana on neljä naista.

Radio Novan naiset Minna Kuukka, Annika Metsäketo, Sari Seppälä, Elina Kottonen ja Maria Leppänen ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa lapsuuden- ja nuoruudenaikaisia valokuviaan ja muistojaan tunnisteella #nuortenhyväksi.

Aamujuontaja, Enbuske & Linnanahde Crew'n Minna Kuukka on kuvassa valkeassa albassaan.

– Tässä rippilapsi-Minna Lahden Ristinkirkossa. Mä kävin musiikkiluokkaa ja lauloin edustuskuorossa, kuten kaikki mun parhaat kaveritkin. Ei se niin kovin harrasta touhua ollut, välillä oli aika vallatonta, mutta ei me kuitenkaan pahiksia oltu. Hyviä muistoja!

Konttorin Annika Metsäkedon kuva (yllä) on otettu juontajan 3-vuotissynttäreillä, tytön kotona.

– Mulla on mummun ( isin äiti) tekemä villamekko päällä ja isin tekemät letit, jotka kiristää. Meillä oli AINA lastenkutsut, joihin tuli kaikki pihapiirin lapset ja myöhemmin luokkakaverit. Isi teki kaikille vieraille kartonkihatut ja äiti ja mummut leipoivat herkut, muistelee Annika.

Annikan juontopari Sari Seppälä jakoi aurinkoisen kuvan teinivuosiltaan.

– Lapsuuden kesät oli niiin paljon pidempiä ja lämpöisempiä! Tässä minä (14-v) vietän kirjaimellisesti 'Kesäpäivää Kangasalla'. Asuin Kangasalan Rantakoivistossa, Tampereen kupeessa. Vanhemmat asuu edelleen siinä samassa talossa ja omat lapseni ovat saaneet hyppiä trampalla ja viettää aikaa mummolassa.

Meillä oli lapsuudenkodissa aina jotain eläimiä: koira, kissoja ja pari undulaattiakin jossain vaiheessa. Mulla on kaksi sisarusta, pikkuveli ja pikkusisko. Eli aina oli kotona joku, jos ei muuta niin Jeekku-koira ja kissat ainakin. Se oli turvallista.

Meillä tuoksui pulla, kun äiti meni iltavuoroon. Hän leipoi aamupäivällä pakastimen täyteen pullaa, ennen kuin meni töihin. Mutta lämpimäiset sai ottaa päältä. Kaverit kanssa. Maitoa ja korvapuustia. Ystävät usein hehkutti, miten mahtavaa että teillä leivotaan pullat ja säilötään kurkut itse! No, äitihän sen teki. Ei sitä silloin osannut arvostaa. Piti itsestäänselvyytenä.

Pullan tuoksua ja turvallista nahistelua pitäisi jokaisen lapsen/nuoren elämään taata vaikka lailla! Pitäisi saada olla lapsi ja nauttia!

Iltapäiväjuontaja Elina Kottonen on kuvassa parhaan kaverinsa Sinin kanssa Kaskisissa Lucian päivänä.

– Olin lapsena valtavan ujo. Uudet tilanteet ja uudet ihmiset tuntuivat aina kauhean jännittäviltä. Erityisen pelottavana kokemuksena muistan sen, kun minut valittiin Luciaksi ja kulkueen ensimmäisenä esiintyminen jännitti hurjasti. Kotona ja ystävieni kanssa olin kyllä sosiaalinen ja nauravainen, mutta en ikinä olisi voinut kuvitella, että joskus esiinnyn työkseni. Onneksi vanhempani antoivat minun olla kaikessa rauhassa niin ujo kuin olinkin. Ripari-ikäisenä esiintyminen ja uudet sosiaaliset tilanteet alkoivatkin jo sitten tuntua hauskoilta. PS. Kuten ilmeestä näkyy, Sini olisi ehkä hieman mieluummin hoitanut tuota Lucian roolia, kertoo Elina. 

Viikonloppuaamujen ilo Maria Leppänen muistelee oman lapsuutensa harrastuksia seuraavaksi.

– Olen kasvanut perheessä, missä isä on yleisurheilun ammattilainen. Liikunta on ollut siis olennainen osa lapsuuden perhettä. Vielä lapsena se näkyi myös harrastuksissani. Olin noin kymmenen vanhana loikkimassa, heittelemässä palloa ja tekemässä kuvioita nauhalla Lohjan naisvoimistelijoissa. Naisvoimistelu alkoi kuitenkin tuntua nuoresta Mariasta aika mummomaiselta ja naisvoimistelijat väistyivät jazz-tanssin tieltä. Toki olin myös useasti isäni mukana yleisurheilukentällä ja pääsin kokeilemaan eri yleisurheilulajeja. Olihan minulla välähtävän hetken jopa haaveena kiekonheittäjän ura.

Mutta ne kaikkein ihanimmat ja lämpimimmät muistot on siitä, kuinka ystävien kanssa vietettiin monet viikonloput Lohjan Aurlahden luistinradalla. Luisteltiin ja yritettiin tehdä poikiin vaikutusta. Välillä käytiin vanhalla pukukopilla lämmittelemässä kohmeisia varpaita kuumana hohkaavan kamiinan äärellä ja syötiin eväsleipiä. Haistan vieläkin ikivanhan pukukopin aromikkaan tuoksun nenässäni, sekoitus hikisten luistimien, nihkeiden villasukkien ja kamiinan savun tuoksua, kertoo Mamma Marian emäntä.

Nuorten hyväksi -kampanja toimii Tukikummit-säätiön keräysluvalla ja avustukset kanavoidaan lyhentämättöminä kirkon diakoniatyön kautta.

Varoja myönnetään sellaisiin tarkoituksiin, joihin ei muutoin ole tukea saatavissa. Tuki myönnetään välineinä tai palveluina, ei rahana.

Lisätiedot kampanjasta ja lahjoitukset osoitteessa www.nuortenhyväksi.fi

Jaa oma kuvasi sosiaalisessa mediassa 17.-18. marraskuuta hashtagilla #nuortenhyväksi ja kerro olevasi mukana!

MTV:n TV-kasvotkin ovat mukana, katso esimerkiksi Mette Mannosen postaus MTV:n Facebook-tililtä!

Kuvat: Annika Metsäketo, Elina Kottonen, Maria Leppänen, Sari Seppälä

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat