Näin tölkillinen Coca-Colaa vaikuttaa kehoosi

30.07.2015 21:23 -

Farmaseutti selvitti mitä kehossa tapahtuu, kun on kumonnut tölkillisen Coca-Colaa kurkusta alas. Eihän se juuri mieltä ylennä lukea, että limu saa pissaamaan luiden rakennusaineet — mutta onhan se hyvä tietää.

Farmaseutti Niraj Naik on pilkkonut palasiin millaisia vaikutuksia Coca-Colalla on ihmisiin.

Juotuasi 330 millilitran tölkillisen colaa ensimmäisen kymmenen minuutin sisään 10 teelusikallista sokeria huljahtaa sisuksiisi.

Sokerin määrä on niin valtava, että normaalisti ihminen oksentaisi sen ulos, mutta limun fosforihapot muuttavat maun sellaiseksi, että sen saa nieltyä ja pidettyä sisällä.

Seuraavan 40 minuutin aikana pupillit laajenevat, verensokeriin tulee piikki ja lisäksi kofeiinia on saatu taas aimo annoksellinen.

Tunnin jälkeen tilanne äityy siihen, että juokset vessassa ja muutut ärtyneeksi.

Todennäköisesti ärsytystä voisi lieventää yksi jäinen, vesipisaroita hikoileva Coca-Cola?

 

What happens one hour after drinking a can of coke? http://t.co/0Jo4GlCiF9 pic.twitter.com/xxtumpycpZ

— Klemen (@aitiolog) 30. heinäkuuta 2015

 

Coca-Colassa on suuria määriä glukoosi-fruktoosisiirappia, suolaa ja kofeiinia. Näiden kokisesta ja muista käsitellyistä ruoista löytyvien aineiden säännöllinen nauttiminen tiettävästi nostaa korkean verensokerin, sydänsairauksien ja ylipainoisuuden riskiä.

Näin Coca-Cola vaikuttaa:

Ensimmäiset 10 minuuttia: 10 teelusikallista sokeria, mikä on 100 prosenttia suositellusta päivittäisestä annoksesta, imeytyy elimistöösi. Ylimakeaa juomaa ei oksenna, koska fosforihapot leikkaavat maun sellaiseksi, ettei se nouse heti ylös.

20 minuuttia: Verensokeriin tulee piikki, joka tuottaa insuliinipurkauksen. Maksa reagoi tähän muuttamalla kaiken elimistöstä löytyvän sokerin rasvaksi. Tölkillisestä Coca-Colaa tätä rasvaksi muutettavaa sokeria löytyykin.

40 minuuttia: Juoman kofeiinit ovat imeytyneet. Pupillit laajenevat ja verensokeri nousee, kun maksa erittää enemmän sokeria verenkiertoon. Piristyt, koska aivojen reseptorit on tukittu, mikä estää uneliaisuutta.

45 minuuttia: Dopamiinituotanto lisääntyy ja kiihottaa aivojesi mielihyväkeskuksia. Vaikutus vastaa heroiinin fyysisiä vaikutuksia.

60 minuuttia: Fosforihappo sitoo suolistosta kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä ja vauhdittaa aineenvaihduntaa. Sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet lisäävät kalsiumin erittymistä virtsaan.

60 minuuttia: Kofeiini lisää tarvetta käydä pissalla. Kokis on siis pitänyt huolta, että ihminen ulostaa kalsiumin, magnesiumin ja sinkin, jotka olivat tarkoitettu luille, sekä samalla poistuvat natrium, elektrolyytit ja vesi.

60 minuuttia: Kun elimistön karnevaalit alkavat kuihtua, putoavat verensokerit. Olo voi muuttua ärtyneeksi sekä mahdollisesti hitaaksi. Tässä vaiheessa ihminen on pissinyt menemään kaiken colassa olleen veden. Samalla loroteltiin elimistön ravintoaineita, joita olisi voinut käyttää kehon kosteudesta huolehtimiseen tai vahvojen hampaiden ja luuston rakentamiseen.

Coca-cola ei siis ole välttämättä voittajan valinta janon sammuttajaksi. Mutta onhan se ihan hirmu hyvää? Ja sillä voi siivota vessankin!

 

Lisäys 31.7.2015: Farmaseutin väitteet ovat herättäneet keskustelua. Asiantuntijat eivät ole samoilla linjoilla Naikin kanssa. Lue MTV.fi Makuja-sivun juttu asiantuntijoiden kommenteista Coca-Cola tölkillisen vaikutuksista.

Kilpailut

Uusimmat