Musliminuorikin voi osallistua rippikoululeirille

28.07.2015 13:54 -

Sari Seppälä haastatteli lähetyksessä Jonna Peitsoa Vuosaaren seurakunnasta. Peitson mukaan leireille ovat tervetulleet muutkin kuin evankelisluterilaiset lapset, ja heitä myös leireihin osallistuu.

Muihinkin uskontokuntiin kuuluvien lapset voivat osallistua kirjon rippikoulutoimintaan. Peitson mukaan mukana on ollut sekä muslimi- että ateistiperheiden lapsia. Muslimiperheiden kohdalla kyse on ollut nuorista, jotka ovat Peitson sanoin "vähän maallistuneet", eivätkä enää ole kovin aktiivia oman uskontonsa harjoittajia.

– En mä ymmärrä, että minkä takia pitää rajata jotenkin osallistumista, että joku ei voi tulla leirille. Tietenkin täytyy etukäteen vanhempien kanssa jutella, että kaikki tietävät, mihin nuori on tulossa. Me ei voida antaa erivapauksia kenellekään,  että olet sitten muslimi, ateisti tai jostain muusta uskontokunnasta. Me kaikki osallistutaan kaikkeen siellä riparilla. Leirin kannalta ei oikein toimisi se, että jotkut jäävät pois hartauksista, vaan sitten otetaan se koko paketti, jos sinne tullaan, kertoi Peitso 28. heinäkuuta kuullussa haastattelussa.

Peitso sanoo, että leireillä vallitsee ajattelunvapaus.

– Me tehdään alusta asti selväksi, että meillä ei tuputeta mitään ja että vääriä ajatusmaailmoita tai uskomuksia ei ole. Jokainen saa ajatella niin kuin haluaa.

Luonnollisesti vain kristilliseen seurakuntaan kuuluva voidaan konfirmoida, ja hänen pitää myös olla kristillisen kasteen saanut. Musliminuori ei siis voi päästä ripille.

Suomalaisnuorten kriittisyys kirkkoa ja uskontoa kohtaan on alustavien tutkimustietojen mukaan lisääntynyt radikaalisti.

– Siitä on vähän julkisuudessa puhuttu, että niin saattaa ehkä olla, mutta mun kokemus on se, ettei se pidä paikkaansa, ei ainakaan muualla Suomessa. Täällä pääkaupunkiseudulla voi olla pikkaisen laskua, mutta kyllä rippikoululla on vielä kova noste.

Peitso kertoo, että leirin perimmäinen tarkoitus on edelleen pohtia elämän suuria kysymyksiä nuorten kanssa.

– Me tarjotaan mahdollisuus siihen yhdessä kokemiseen ja keskustelumiseen ja elämän isojen kysymysten pohtimiseen.

Vaikka erilaiset teemaleirit ovatkin yleistyneet, eivät ne Peitson mukaan välttämättä ole suosituimpia. Nuoria kiinnostaa leirivalinnassa se, mille leireille omat kaverit ovat menossa ja miten harrastukset ja muut menot ajoittuvat kesään.

Rippikoulu tavoittaa 15-vuotiaista yli 80 prosenttia. Evankelis-luterilaisen rippikoulun lisäksi erilaisia aikuistumisleirejä järjestävät Suomessa muun muassa metodistikirkko, baptistikirkko, vapaaseurakunnat ja helluntailiike. 

Rippi-ikäisille on tarjolla myös täysin uskonnottomia Prometheus-leirejä.

Monikulttuurisuus on aiheuttanut Suomessa myös ahdistusta, tuoreimpana esimerkkinä Perussuomalaisten kansanedustajasta Olli Immonen, joka kirjoitti syvästi rasistiseksi tulkittavan ja kohua aiheuttaneen lausunnon Facebook-tilillään 25. heinäkuuta. Immosen kannanotto synnytti protestiliikkeen, joka  kerää Helsingin keskustaan mielenosoituksen tiistaina 28. heinäkuuta.

Helsingissä kokoonnutaan monikulttuurisen ja avoimen Suomen puolesta — tapahtumassa esiintyvät Anssi Kela ja Maija

Kilpailut

Uusimmat