Maria Nordin kodin sisäilmasta: Suurin homelähde kodissa on biojäte

22.09.2014 12:37 -

Arkkitehti, vloggaaja ja rakennusterveys-asiantuntijaksi opiskeleva Maria Nordin vieraili Radio Novan iltapäivässä 17. syyskuuta.

Ile Jokisen ja Elina Kottosen haastattelussa arkkitehti ja rakennusterveys-asiantuntija opiskelija Maria Nordin. Mikä merkitys on sisäilmalla?

– Ihmisen pitäisi syödä päivän aikana kaksi kiloa ruokaa ja juoda kolme litraa vettä, ja me hengitetämme 20 kiloa ilmaa. Ilma on siis aine, jota käytämme eniten elimistössämme. Tämä kertoo mielestäni hyvin paljon sisäilman merkityksestä elimistöllemme.

Minkälainen sisäilma yleensä on ja mitkä asiat siihen vaikuttavat?

– Nykyään puhutaan paljon homeongelmista, ja sehän on osa sisäilman mikrobiologista ympäristöä. Sen lisäksi on vielä kemiallinen ympäristö, eli rakennusmateriaaleista ja kaikennäköisistä tuotteista, joita käytämme, kuten tietokoneista, haihtuu sisäilmaan kemikaaleja ja erilaisia yhdisteitä.

– Sisäilmaan vaikuttaa tietysti rakennuksen peruskunto. Remontoidessa voi käyttää vähäpäästöisiä tuotteita, voi käyttää Joutsenmerkittyjä-tuotteita, joissa on tutkitusti vähemmän ihmiselle ja ympäristölle haitallisia aineita. Puolet sisäilmasta tulee rakennuksesta ja toinen puoli on ihmisen toiminnasta aiheutuvaa. Paljolti voi siis vaikuttaa eri tuotteilla, Nordin ohjeistaa.

– Omalla toiminalla on paljon vaikutusta myös. Esimerkiksi suurin homelähde kodissa on biojäte, joka tulisi siis viedä päivittäin ulos jos ei halua hengitellä homeitiöitä, hän jatkaa.

Kilpailut

Uusimmat