Mankelointi herätti suuria tunteita Novan kuuntelijoissa: ”Ilman mankelia ei voi elää!”

29.01.2015 16:33 -

Radio Novan Minna Kuukka avautui torstai-aamulla lievästä pakkomielteestään mankelointia kohtaan. Novan kuuntelijat aktivoituivat ja studioon tulvi ylistystä mankeloinnin puolesta. 

Radio Novan ELCrewin juontaja Minna Kuukka kertoi torstai-aamulla harjoittaneensa eilen katoavaa kansanperinnettä. Kyseessä ei kuitenkaan ollut juontajakollega Tuomas Enbusken arvelema tanhuaminen.

– Olen useammasta mediasta lukenut juttuja mankeloinnista. Yle aloitti mankelijutut ja Ilta-Sanomat jatkoi luettelemalla hyviä syitä mankelointiin. En voi laittaa ryppyisiä lakanoita kaappiin, vaikka en varsinaisesti tykkääkään mankeloinnista. Siitä kuitenkin saa jotain alkukantaista tyydytystä, kun ryppyisistä lakanoista tulee sileitä, Kuukka juttelee.

Mankelien myynti on pudonnut 1990-luvun luvuista kymmenekseen. Viime vuonna mankeleita myytiin Ylen artikkelin mukaan 2 200 kappaletta, kun muutama vuosikymmen sitten niitä myytiin vielä 20 000 kappaletta vuodessa. Mankeloinnin suosio ei kuitenkaan näytä laskeneen ainakaan Radio Novan kuuntelijoiden keskuudessa. Studioon tuli Kuukan avauksen jälkeen kymmeniä viestejä, joissa vannottiin mankeloinnin nimeen.

– Ilman mankelia ei voi elää! Sileät lakanapinot kaapissa tekevät olon suorastaan täydelliseksi. Teimme eteisen remontinkin mankelin ehdoilla. Miesystäväni ei ymmärrä moisen laitteen tarpeellisuutta. Sanoin hänelle, että jos mankeli lähtee, minäkin lähden, Maarit kertoo.

– Yhdestä en luovu: MANKELISTA. Lakanat ynnä muut eivät mene kaappiin ennen mankelointia ja piste, Tiina kommentoi jämäkästi.

Saaralla oli tarjota myös teoria, miksei nykyään enää osteta mankeleita entiseen malliin.

– Mankeleita ei mene enää nykyisin, kun entiset olivat niin vahvoja. Meilläkin mankeloidaan 80-luvulla käyttöön otetulla mankelilla ja se kestää ja kestää. Liinaa on vaan pari kertaa vaihdettu. Nykynuoret elävät sikaillen, eivät osta enää, Saara uskoo.

Kuukka löysi mankeloinnista myös filosofisen aspektin.

– On vähän asioita, joihin pystyy maailmassa vaikuttamaan. Monissa asioissa ei pysty ryppyjä oikomaan, mutta tuossa se onnistuu. Saatan olla koukussa mankelointiin, Kuukka myöntää. 

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova) 

Kilpailut

Uusimmat