Liköörikonvehdit, ykkösolut, alkoholiton olut…. Milloin ne henkkarit pitikään näyttää?

21.11.2014 16:22 -

Lehdissä on viime päivinä keskustelu muun muassa siitä, tarvitseeko kaupassa näyttää henkkarit liköörikonvehteja ostaessa. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja vastaili Radio Novan kysymyksiin alkoholituotteiden ja alkoholittomien tuotteiden ostamisesta. 

Ostin Lidlistä jokin aika sitten pullon alkoholitonta olutta, jonka prosenttimääräksi oli ilmoitettu 0,0%. Kassatyöntekijä pyysi nähdä paperini, jolloin huomautin tälle juomieni alkoholittomuudesta. Kassa totesi kassakoneen ilmoittavan, että paperit täytyy tarkistaa. Jokunen aika tämän jälkeen sama toistui Citymarketissa, jossa kassaneiti huomautukseni jälkeen ei papereita tarvinnutkaan.

Keskustelin aiheesta kaveripiirissäni, enkä ollut ainoa alkoholittomia tuotteita ostanut, jolta paperit on vaadittu. Miten on, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto, tarvitseeko alkoholitonta olutta ostaessa näyttää paperit?

– Sen pitäisi mennä niin, että 0,0-prosenttisia juomia voi myydä kaikille. Yritykset voivat toki tehdä omia linjauksia. Nämä tapaukset ovat toki ikäviä, mutta kaiken kaikkiaan papereiden tarkistamisen tarkoitus on estää alaikäisiltä alkoholin ostaminen. Ei niitä kiusalla tarkisteta, Luoto kertoo.

Alkoholilain mukaan alle 1,2 prosenttia sisältävät tuotteet ovat sallittuja myös alle 18-vuotiaille. Päivittäistavarakauppa ry ja Valvira kuitenkin suosittelevat, ettei näitäkään myytäisi alaikäisille. Luodon mukaan lähtökohtaisesti kaikki vähänkin alkoholia sisältävät juomat ovat kiellettyjä alaikäisiltä. 

Toisin on liköörikonvehtien kanssa. Aihetta käsitteli eilen Iltalehti, jossa 21-vuotias nainen hämmästeli papereiden kysymistä.

– Alkoholia pieniä määriä sisältävien jäätelöiden ja makeisten kanssa kaupoilla ei ole yhteistä linjausta. Myös energiajuomien kanssa yritykset ovat tehneet omia linjauksiaan. Esimerkiksi joidenkin koulujen läheisyydessä sijaitsevat kaupat ovat oppilaiden vanhempien toiveesta lopettaneet energiajuomien myymisen alaikäisille, Luoto selvittää. 

Kuva: Shutterstock

(Maria Rautio / Radio Nova)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat