Kokki Tero Honkaniemi suunnitteli Radio Novan kuuntelijoille juhlavan pääsiäismenun

28.03.2015 13:20 -

Makuasiaa-ohjelman Maria Leppäsen vieraana piipahti tuotekehityskokki Tero Honkaniemi. Tero toi mukanaan Radio Novan kuntelijoille suunnittelemansa juhlavan pääsiäismenun.

Nappaa tästä ohjeet tai ideoita pääsiäisen juhla-aterialle ja tarjoa luksusateria lähimmäisillesi! Menusta löytyy kaksi pääruokavaihtoehtoa. 

 

Alkuruoka

Paistettuja kampasimpukoita, parsaa ja tomaatti-voikastiketta (neljälle)

12 kpl tuoreita kampasimpukoita

(rypsiöljyä ja voita paistamiseen)

12 kpl tuoretta valkoista parsaa

250g makeita kirsikkatomaatteja

½ sipuli

5 dl kuivaa valkoviiniä

250g voita

ruohosipulia ja lehtipersiljaa

 

Aloita kuivaamalla tomaatit jo edellisenä päivänä. Leikkaa tomaatit puoliksi, asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle ja ripottele päälle hiukan suolaa. Pidä tomaatteja 80 asteisessa uunissa noin 4-6 tuntia, kunnes ne ovat kuivuneet ryppyisiksi ja nihkeiksi. Sammuta uuni ja jätä tomaatit vielä yöksi jälkilämpöön uunin luukku raollaan. 

Valmista kastike. Leikkaa sipuli hyvin ohuiksi suikaleiksi ja laita suikaleet kattilaan valkoviinin kanssa. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 60–90 minuuttia, kunnes sipulit ovat täysin pehmeitä ja osa nesteestä on haihtunut. Ota kattila liedeltä ja leikkaa kylmä voi kuutioiksi. Lisää voikuutiot kattilaan ja poraa pari minuuttia sauvasekoittimella, kunnes kastike on aivan tasaista. Voit vielä siivilöidä kastikkeen, jos haluat siitä täysin samettista. Pidä kastike lämpimänä tarjoiluun saakka.

Leikkaa kuivatut tomaatit suikaleiksi ja hienonna persilja sekä ruohosipulit.

Kuori parsat ja leikkaa kantaosaa pois pari senttiä. Kuumenna 2L vettä kiehuvaksi ja lisää joukkoon 2 tl suolaa ja 2 tl sokeria. Keitä parsoja paksuudesta riippuen 4-8 minuuttia, kunnes ne ovat napakan pehmeitä.

Kampasimpukat paistetaan vähän naudan fileepihvien tapaan, joten ne on hyvä ottaa huoneenlämpöön puolisentuntia ennen paistamista. Jos simpukan kyljessä on pieni nysty, se kannattaa poistaa. Nysty on simpukan kiinnityskohta kuoreensa, mutta se saattaa paistaessa aiheuttaa simpukan käpristymistä ja sitkistymistä.
Kuumenna paistinpannu HYVIN kuumaksi. Lisää pannulle tilkka rypsiöljyä ja asettele paperilla kuivatut simpukat pannulle. Älä heiluttele simpukoita tai pannua, vaan anna niiden paistua rauhassa puolisen minuuttia.
Lisää pannulle voita ja nostele voin sulaessa vaahtoa simpukoiden päälle jotta voi ei pääse palamaan. Jatka noin minuutti, kunnes simpukoiden pinta on reilusti ruskistunut. Käännä simpukat ja jatka valelua puolisen minuuttia ja mausta simpukat suolalla.
Kampasimpukat saavat jäädä sisältä hiukan ”roseksi” ja niiden on hyvä antaa vetäytyä hetki ennen nauttimista. Liian kypsäksi paistettu kampasimpukka on kuiva ja mauton.

Asettele lautasille kolme parsaa per ruokailija ja ripottele päälle tomaattisuikaleita. Viimeistele kastike yrteillä ja valuta parsojen päälle. Aateloi annos paistetuilla kampasimpukoilla ja kruunaa vielä pienellä yrtinoksalla tai syötävällä kukalla.

Nauti vieraittesi vuolaista suosionosoituksista.

 

Pääruoka vol1

Pääsiäiskana sitruuna-lakritsikastikkeella ja olut-bulgur (neljälle)

1 kpl pintamaustettu Kananpojan uunibroileri


Täyte:
5 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
tilkka oliiviöljyä
1 ruukku persiljaa hienonnettuna
½ ruukkua timjamia hienonnettuna
½ sitruunankuori raastettuna
½ sitruunan mehu puristettuna
3 rkl voita
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Olutbulgur:
3 dl bulguria
½ tl suolaa
1 plo (0,33 l) olutta
2 dl vettä
20 g korintteja

Sitruuna-lakritsikastike:
2 dl vettä
1 tl maizenaa
½ kanaliemikuutio tai 1 rkl kanafondia
½ dl kermaa
10 g pala lakupötköstä hienonnettuna
50 g voita
½ sitruunan mehu puristettuna
½ sitruunan kuori raastettuna

Ota broileri huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Paahda leivät ja kuutioi ne. Freesaa sipulit ja valkosipulit pannulla öljyn kera. Sekoita joukkoon yrtit, sitruunan kuori ja mehu, pehmeä voi sekä mausteet. Täytä kana täytteellä.

Mittaa bulgur paistopussiin. Lisää joukkoon suola ja korintit. Kaada neste päälle ja sekoita. Laita täytetty broileri bulgurin päälle ja sulje pussi. Leikkaa pussista kulma auki ja paista 175 °C uunissa 1,5 h.

Sekoita maizena kylmään veteen. Kuumenna vesi, liemikuutio, kerma ja hienonnettu lakritsi kattilassa. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Vispaa voi joukkoon pieninä kuutioina. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja kuori ja tarkista suolan määrä.

VINKKI! Voit korvata veden ja kanaliemikuution käyttämällä 2 dl valmista kanalientä.
Saat kastikkeeseen täyteläisemmän koostumuksen, kun käytät voin lisäämisessä sauvasekoitinta.

 

Pääruoka vol 2

Pääsiäispöydän paahtopaisti ja Cumberlandin kastike

n. 1kg naudan paahto- tai sisäpaistia

1rkl hienoa merisuolaa

reilusti mustapippuria myllystä

3 valkosipulinkynttä murskattuna

reilusti tuoretta timjamia

rypsiöljyä (ja nokare voita) paistamiseen

 

Hiero mausteet lihan pintaan joko ennen tai jälkeen ruskistamisen. Laita rasva kuumalle pannulle ja ruskista lihaan kauniin ruskea pinta. Työnnä lihalämpömittarin piikki keskelle lihaa laita liha uuniritilälle ja ritilä 100-120 asteiseen uuniin. Kypsentämisen aikana lihasta ei juurikaan nestettä irtoa, mutta ritilän alla on silti syytä pitää uunipeltiä. Ota paisti uunista kun sisälämpötila on 57 astetta. Anna paistin vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua, viipaloi liha poikkisyin ja tarjoile Cumberlandin kastikkeen kera.

 

Cumberlandin kastike

 

3dl punaviiniä

1 dl madeiraa

3dl mustaviinimarjahyytelöä

1 sitruunan mehu puristettuna

2 appelsiinin mehu puristettuna

1 punasipuli hienoksi kuutioituna

1 sitruunan raastettu kuori

2 appelsiinin raastettua kuorta

2rkl sokeria

valko- ja mustapippuria myllystä

1tl suolaa

pieni ripaus cayennepippuria

 

Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna porista hiljalleen, kunnes kastikkeesta on haihtunut lähes puolet. Jos tarjoat kastikkeen lämpimän paistin kanssa, anna kastikkeen hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Kylmän paistin kanssa kastike jäähdytetään kylmäksi.


Jälkiruoka

 

Verigreippi-posset ja cashewpäikinä-crumble (neljälle)

kahden verigreipin mehu

yhden sitruunan mehu

4 dl kuohukermaa

1,5 dl sokeria

 

Keitä verigreippien ja sitruunan mehuja kattilassa, kunnes jäljellä on puolet. Lisää joukkoon kerma ja sokeri, anna kiehua hiljalleen 3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä puolisen tuntia välillä sekoittellen. Kaada seos annoslaseihin, peitä kelmulla ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa.

Cashewpähkinä-crumble:

50g cashewpähkinöitä

80g Wilhelmiina-keksejä

 

Paahda pähkinät 150 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi, n.15min. Anna jäähtyä ja murskaa yhdessä keksien kanssa karkeaksi rouheeksi. Ripottele crumblea verigreippi-possetin pinnalle ennen tarjoilua. Koristele halutessasi vielä mintunlehdillä.

 

Hyvää pääsiäistä!

(Radio Nova)

 

Kilpailut

Uusimmat