Kesäloma kuumottaa — muista nämä asiat ennen auto- ja venematkaa

19.06.2015 13:24 -

Juhannus saa  kesän liikenteen vilkastumaan sekä teillä ja vesillä. Useasti matkaa leimaa kiire. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa, että matka alkaa jo ennen lähtöä: suunnitteluun kannattaa panostaa, jolla varmistaa sujuvan ja turvallisen matkanteon.

Ohessa vinkkejä matkan tekoon:

Huolehdi hyvissä ajoin, että niin kulkuväline kuin kuljettajakin ovat matkakunnossa.

Turvallisen matkan edellytyksenä on, että matkan tekemiseen on varattu riittävästi aikaa. Jätä siis kiire ja stressi kotiin.

Ennen lähtöä kannattaa matkareitti suunnitella huolella ja huomioida säätiedotukset.

Matka on jo osa juhannuksen viettoa, joten nauti myös siitä.

Ruuhkassa matka voi kestää pidempään, joten varaa mukaan pientä purtavaa ja vettä sekä ajanvietettä lapsille.

Alkoholi ja väsymys yhdessä ovat suuri turvallisuusriski liikenteessä – niin maalla kuin vesilläkin. Lepää kunnolla ja vältä alkoholia edellisenä päivänä ennen rattiin tai ruoriin tarttumista. Väsynyt kuljettaja havainnoi liikennettä huonommin, reagoi hitaammin ja ottaa myös helpommin riskejä kuin virkeä. Alkoholin käytöstä ennen matkalle lähtöä on pitänyt kulua riittävän pitkään, sillä alkoholi lisää väsymyksen vaikutusta.

Kuljettajan lisäksi myös kulkuvälineen tulee olla kunnossa. Varmista renkaiden kunto ja ilmanpaineet erityisesti ennen pitkää matkaa. Auton valaisimien ja tuulilasinpyyhkijöiden toiminta ja kunto on hyvä tarkistaa.

Lastaa auto oikein. Autossa irrallaan oleva tavara on iso turvallisuusriski törmäys- ja äkkijarrutustilanteissa. Tavaroiden paikka onkin tavaratilassa, ja jos tavaraa on pakko ottaa ohjaamoon, turvallisin paikka on takana matkustavien jalkatilassa.

Ilmoita läheisillesi missä olet ja mahdollinen paluupäivä.

Kuva: Shutterstock

(Nova, Trafi, Poliisi)

Kilpailut

Uusimmat