Katalonian itsenäistymisvimma varjostaa kirjan ja ruusun päivää

23.04.2014 14:04 -

Kevätpäivä Barcelonassa ja Kataloniassa sykkii romantiikkaa ja kulttuuria: vietetään kirjan ja ruusun päivää. Kataloniassa sitä varjostaa kuitenkin poliittiset pyrkimykset.

Kirjan ja ruusun päivän perinne on lähtöisin Barcelonasta, josta se on levinnyt ympäri maailmaa. 23. huhtikuuta vietetään myös Pyhän Yrjön päivää, joka on Katalonian suojeluspyhimys. Päivään liittyy siis paljon juhlimisen aiheita Barcelonassa ja Kataloniassa. Katalonialaiset ovat kaavailleet Pyhän Yrjön päivästä lisäksi itsenäisyyspäiväänsä.

Ensi vuonna 23.4. Katalonian itsenäisyyspäivä?

Valtavat kirjamyyntikojut täyttävät Barcelonan kadut ja kujat. Niiden rinnalla katukuvaa värittää erilaisten poliittisten puolueiden ja liikkeiden kojut. Kataloniassa eletään hyvin kiihkeää Espanjasta irti pyrkivää itsenäisyysliikehdintää ja sen vastaliikkeitä.

Itsenäisyyspäiväksi uumoiltu kirjan ja ruusun päivä tuskin yltää vielä ensi vuonna, jos prosessissa noudatetaan kaikkia lakipykäliä, joita alueiden itsenäistymisestä on kansainvälisesti laadittu. Idyllinen kirjan ja ruusun juhla on kuitenkin saanut rinnalleen vakavamman poliittisen sivujuonteen.

Kirjan ja ruusun päivänä kaikki saavat lahjan

Barcelonassa juhlapäivä on vuoden paras kirjojen ja ruusujen myyntipäivä. Perinteen mukaan mies ostaa rakkaalleen ruusun ja naiset ostavat mielitietylleen kirjan. Miehen rakkaaksi lasketaan kaikki lähipiirin naiset, perheenjäseniä ja työkavereita myöten.

Sukupuoliroolit tosin ovat tänä päivänä vaihtuneet. Nykyään varsinkin kirja ostetaan aivan kaikille. Aurikoinen päivä Barcelonassa on täynnä kaduilla ruusupuskien kanssa kulkevia miehiä, kirjoja kainaloissaan kantavia naisia, kirjakauppiaita, myyntikojuja, ruusukauppiaita − romantiikkaa, kulttuuria sekä niitä varjostavaa politiikkaa.

Barcelonasta Radio Novalle raportoi Hannu Arvio.

Kilpailut

Uusimmat