Japanilaisfani käänsi suomenkielistä Sentenced-kirjaa Googlella lause kerrallaan

08.01.2015 18:51 -

Suomen tunnetuimpiin metalliyhtyeisiin lukeutuvan Sentenced-kirja rikkoi myyntiennätyksiä jo ennen ilmestymistään. Vuonna 2005 lopettaneen yhtyeen kitaristi Sami Lopakka myönsi Radio Novalle, että kirjan suuri suosio oli iloinen yllätys.  

Pitkän linjan musiikkitoimittaja Matti Riekin tekemästä kirja Täältä pohjoiseen – Sentencedin tarina -kirjasta on sukeutunut Levykauppa Äxän kaikkien aikojen myydyin kirja. Yhtyeen kansainvälinen suosio kirjan ennakkomyynnissä, sillä sitä tilattiin Ruotsin lisäksi Japaniin, Italiaan, Saksaan, Brasiliaan ja Norjaan.

– Kuulin, että yksi japanilainen oli tämän kirjan ennakkoon tilannut ja lause kerrallaan sitä sitten kääntänyt Googlen kanssa. Googlehan kääntää ihan päin helvettiä ja siellähän on murrettakin aika paljon. Se on varmaan ollut aika mielenkiintoinen lukukokemus ollut, naureskeli kirjan julkaisupäivänä puhelimitse tavoitettu Lopakka.

Sentencedin kitaristi arveli, että kielimuuri ei haittaa niitä faneja, jotka ovat keräilijöinä liikkeellä.

–Toiveena kyllä on, että saataisiin kirjasta myös englanninkielinen laitos mahdollisimman pian, mutta siitä ei varmoja uutisia vielä ole.

Vuonna 1989 Muhoksella perustettu ja vuonna 2005 suomalaisittain suureellisesti kansainvälisellä hautajaiskiertueella arkkuunsa viimeiset naulat lyönyt yhtye myi uransa aikana noin miljoona levyä ja julkaisi kahdeksan albumia. Englanninkielistä raskasta musiikkia tehnyt Sentenced korosti pohjoisia juuriaan, viljeli mustanpuhuvaa huumoria ja äijäili (ainakin välillä) kieli poskessa.

Lopakan mukaan kirjaa oli yhtyeestä kyselty "pitkin matkaa", mutta aika oli kypsä vasta nyt. Lopakalla oli omakin lehmä ojassa: hänen oma, tosin fiktiivinen kiertueromaaninsa Marras ilmestyi viime vuonna. Kitaristi korosti, että vuoden 2014 kirja ei ole kertomus Sentencedistä, vaikka joitain yhteneväisyyksiä ehkä löytyykin.

Nyt julkaistu Täältä pohjoiseen – Sentencedin tarina osoittautui vetovoimaiseksi tuotteeksi vielä kymmenen vuotta yhtyeen kuoppaamisen jälkeen.

– Se yllätti meidänkin porukan, ei tällaista osattu odottaa. Tässä kävi sama juttu kuin Sentencedin levyjenkin kanssa. Pääpointtihan oli, että saatiin tehtyä ja ne itsellekin hyllyyn. Kaikki, mitä tapahtui sen lisäksi, oli tietyllä tavalla plussaa. Meillä oli aina hyvin varovaiset odotukset. Melkein aina ne ylittyivätkin.

Haavat auki

Kirjan kirjoittaja, samoilta seuduilta syntyjään oleva Riekki on yhtyeen vanhoja ystäviä, ja siksi kirjan teossa asioiden ytimeen päästiin ilman turhia kursailuja. Toimittaja keräsi materiaalin viikon kestävän syvähaastattelukierroksen aikana. Menneiden muistelu sujui Lopakan mukaan yllättävänkin helposti sekä yksitellen että ryhmässä.

– Me vedettiin haavat auki ja kaadettiin niihin kilo suolaa. Kirjan myötä tuli ilmi myös se, että vasta nyt puhuimme sellaisista asioista, joista emme olleet bändin sisällä puhuttu koskaan aiemmin.

Onko aika kullannut muistoja, kitaristi Lopakka?

– Ehkä vähän, mutta kyllä yllättävän vähän. Toki ne hyvät muistot ovat yhä mielessä, mutta niin ovat ne huonommatkin hetket. Itsekin mietin vuosien varrella, että muuttuuko kuva kiertämisestä ajan mittaan. Kyllä se muistikuva on niin tuonne ytimiin painunut, että se pitää polttamalla hävittää, jos aikoo.

Se, että uusi kirja julkistetaan lauantaina 10. tammikuuta yhtyeen tribuuttikeikalla Helsingin Circus-klubilla, ei trakoita sitä, että luvassa olisi yhtyeen yllätys-comebackia edes yhden konsertin verran. Fanit pääsevät kyllä tapaamaan Sentencedin muusikoita illan aikana, mutta soitannasta vastaavat nuoret toivot, joiden kaikkien henkilöllisyydestä Lopakalla ei ole edes varmuutta.

– Meillä oli hyvin selvää vuonna 2005, kun lyötiin orkesteri pakettiin, että se on lopullista. Olen tietyllä tavalla ylpeäkin siitä, että se tehtiin niinkin selväksi ja ainakaan minulla ei ole edes hetkeäkään ollut sellaista ajatusta humalassa, tai minään muunakaan heikkona hetkenä, että pitäisköhän lähteä vaikka festareille vääntämään.

Pyydetty kyllä on, sanoi Lopakka.

– Mutta ei nyt vielä, kun bändin hautajaisista tulee vasta kymmenen vuotta. Katsotaan sitten, kun niistä tulee sata vuotta täyteen, vitsaili Lopakka.

Palataan vielä itse kirjaan. Lopakka on tyytyväinen Riekin aikaansaannokseen.

– Kirjasta tuli Sentencedin näköinen. Siinä on junttia ja urpoa porukkaa, mutta välillä ollaan aika syvälliselläkin tasolla.

Täältä pohjoiseen – Sentencedin tarina julkistetaan tribuuttikonsertin yhteydessä lauantaina 10.1.2015 Helsingin Cirkuksessa.

Lisää aiheesta:

Sentencedin Sami Lopakan esikoisessa kiertuebussissa nukutaan arkuissa

Kuva: Toni Härkönen ja Like

(Pauliina Tuomola)

 

 

Kilpailut

Uusimmat