Huolestuttava näky vesiliikenteessä: Pelastusliivit koiralla, ei omistajilla!

26.07.2014 15:31 -

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi haluaakin pelastusliivit pakollisiksi kaikkiin vesikulkuneuvoihin, myös pieniin moottori- ja soutuveneisiin

Jotta veneily sujuisi turvallisesti, kaikilla veneessä olevilla tulee olla sopivat ja hyväksytyt pelastusliivit päällään. 

- Vesillä näkee valitettavan usein, että lapsille tai koiralle on puettu liivit päälle, mutta aikuiset itse matkustavat ilman. Kyllähän siinä lastenkin turvallisuus vaarantuu, jos heistä huolehtiva aikuinen ei kiinnitä huomiota omaan turvallisuuteensa, huomauttaa  yksikönpäällikkö Ville Räisänen Trafista. 

Lapsi oppii vanhempien ja muiden aikuisten esimerkin mukaan, miten veneessä toimitaan. - Jos aikuiset eivät pidä liivejä, lapsi oppii, ettei hänenkään sitten isompana tarvitse, Räisänen toteaa.

Viime vuonna vesiliikenneonnettomuuksissa kuoli 42 huviveneilijää, mikä on tavallista vähemmän. Suurin osa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtuu pienillä avoveneillä veneileville.
- Valtaosassa tapauksista oikein päälle puetut pelastusliivit olisivat pelastaneet. Veneen pohjalla ne eivät auta ketään, korostaa yksikönpäällikkö Ville Räisänen.

Tällä hetkellä lain mukaan vain moottoriveneissä ja yli 5-metrisissä purjeveneissä on pelastusliivipakko. Pelastusliivien käyttöpakkoa ei laissa tällä hetkellä ole, eikä soutuveneiltä ja pieniltä purjeveneiltä edellytetä edes liivien mukanaoloa.

(Radio Nova, Trafi)

Kilpailut

Uusimmat