Eppu Normaalin Martti Syrjä: Paksulla lompakolla pääsee maailmassa pidemmälle

22.10.2015 14:30 -

Ensi vuonna 40 vuotta täyttävä Eppu Normaali myy juhlakonserttiinsa parinsadan euron hintaisia VIP-paketteja. Yhtyeen laulaja Martti Syrjä myöntää, että nuori punk-Syrjä olisi saattanut karsastaa moista elitismiä.

Nova tavoitti Suomen legendaarisimpiin lukeutuvan muusikon, Eppu Normaalin laulajan Martti Syrjän kesken pihatöiden kirpeänä lokakuisena päivänä.

Syrjä valmistautuu jo orkestereineen vuoden 2016 juhlallisuuksiin. Yhtye täyttää ensi vuonna pyöreät 40 vuotta ja juhlistaa merkkipaalua keikkailemalla ahkerasti, jo tämän vuoden loppupuolella. Syrjä vaikuttaakin innostuneimmalta juuri mahdollisuudesta nousta lavalle. Siihen pyöreät antavatkin "hyvän tekosyyn", sanoo artisti itse.

Varsinainen juhlakonsertti järjestetään Tampereella, Ratinan stadionilla 6. päivä elokuuta 2016. Kolmituntiseseen konserttiin on luvattu stadionin historian suurin lavakattaus ja poikkeuksellisen suuret jättiruudut.

Vieraana nähdään Tampere Filharmonia johtajanaan ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Muut vierailijat ovat bändin alkuaikojen basisti Mikko Saarela ja monelle hitille panoksensa antanut kosketinsoittaja Eero "Safka” Pekkonen.

 

Oma kylä VIP-lipun ostaneille

Elämyksensä voi ostaa myös luksusversiona. VIP-kylä sijoittuu stadionin välittömään läheisyyteen Ratinanniemen festivaalipuistoon, jossa tarjoillaan Stefan Richterin loihtima menu, kertoo tapahtuman kotisivu. VIP-kylä tarjoaa myös yllätysohjelmaa ennen varsinaista konserttia. 

Esimerkiksi VIP-versio pääkatsomon lipusta maksaa 219 euroa.

Eppu Normaalin aloittaessa uransa 1970-luvulla yhtye soitti punkia, vaikkakin omien sanojensa mukaan tuolloin pilke silmäkulmassa. Miten nuori Syrjä katsoisi sitä, että paksumman lompakon omistajat saavat Eppu Normaalin keikalla erityiskohtelua?

– Tämä on niin hypoteettinen kysymys sikäli, että silloin en voinut tällaisia juttuja edes kuvitella. Oli iso juttu yleensä ottaen päästä keikalle Ylöjärven työväentalolle, aloittaa Syrjä.

– Mitä tulee lompakon paksuuksiin, en olisi sitä ehkä lähtökohtaisesti hyvällä katsonut. En osaa sanoa. Sitä oli nuorena niin tietävinään kaiken, että ehkä mulla olisi ollut hieman vastakkainen asenne. Mutta sehän on realismia, että paksummalla lompakolla pääsee paikkoihin, joihin ohuemmalla lompakolla ei maailmassa pääse. Näin on, päättää nyt 56-vuotias Syrjä.

Mitä Syrjän nuoruuden ideologiasta on jäljellä?

– Semmoisia ajatuksia, jotka ovat ajan saatossa paljastuneet pysyviksi arvoiksi ja ajatuksiksi. Niitä en rupea tässä erittelemään. Kaikilla meillä on varmaan oma kehitysprosessinsa.

Eivät Ratinan perusliputkaan mitään halpoja ole. Pääkatsomoon saa lipun halvimmillaan 72,50 eurolla. Kentälle ja takakaarteeseen lipun saa edullisimmillaan reilulla 50 eurolla.

Repullinen hittejä, muttei laskelmoiden

Eppu Normaali on julkaissut yhteensä 15 studioalbumia. Näistä kymmenen on myynyt platinaa ja viisi kultaa. Yhtyeen hitit kuten Vuonna '85, Murheellisten laulujen maa ja Tahroja paperilla sekä  monet muut Eppujen kappaleet ovat jo suorastaan kansallisaarteita ja kaikkien suomalaisten tuntemia.

Martti Syrjä on paitsi sanoittanut myös säveltänyt yhtyeen musiikkia. Syrjä kuitenkin sanoo, ettei hänellä itsellään ollut laulujen valmistuessa aavistustakaan siitä, että niistä tulee klassikkoja.

– Ei sitä kuule voinut silloin ennustaa. Ei semmoista tietoa tekijöillä ole. Ei mulla ja Pantsella ollut sellaista ajatusta, että "tästä tulee nyt hitti", kertoo Syrjä isoveljensä kanssa työskentelystä.

Mikko Juhana "Pantse" Syrjä on paitsi Eppujen kitaristi myös taustalaulaja ja säveltäjä. Hän on myös tuottanut suurimman osan Eppujen albumeista.

Martti Syrjä kertoo, että jokaisen kappaleen eteen tehtiin töitä tosissaan.

– Me ollaan tehty biisi kerrallaan, ja parhaamme sen biisin eteen, että se biisi olisi itsessään tyylikäs ja tyydyttäisi meitä. Kun prosessi on mennyt loppuun asti, se biisi on just niin hyvä kuin se voi olla. Aika on näyttänyt, että minkälaista arvoa biisi on sitten vuosien saatossa ansainnut. Toki sitten voi olla hirvittävän tyytyväinen siitä, että biisi on saanut sen minkä on ehkä ansainnut, filosofoi laulaja.

Saavatko Eppu Normaalin fanit kuultavakseen uusia kappaleita juhlavuode kunniaksi? Edellisestä kokonaan uusia biisejä sisältävästi albumista on kuitenkin jo aikaa. Syvään päähän ilmestyi vuonna 2007.

–  Mielelläni vastaisin kyllä, mutta kun ei ole varmuutta, en vastaa. Me työskennellään asian tiimoilla ja se riippuu siitä, miten asiat lähtevät etenemään ja miten hommissa onnistutaan. Sitten ehkä voidaan päättää, mitä milloinkin julkaistaan, jos julkaistaan mitään. Tää on tämmöinen poliitikkovastaus, mutta kun ei ole nyt muutakaan antaa.

 

 

Kilpailut

Uusimmat