Elviira ja Rake: Iloa ja voimaa ihmisille!

24.11.2015 20:00 -

Vuonna 2010 albumiprojektin merkeissä tavanneet muusikot viimeistelevät ensimmäistä yhteistä albumiaan Porvoossa. Sinkkubiisinsä avulla kaksikko toivoo auttavansa ihmisiä hyväksymään itsensä, virheineen kaikkineen.

Elviira, duon vokalisti, kertoo yhteisen sävelen löytyneen nopeasti ensitapaamisen jälkeen.

– Mä olin eräässä levyntekoprojektissa biisintekijänä ja Rake tuottajana. Me vain tykättiin toistemme tavoista tehdä musiikkia.

Taiteilijat tapasivat toisiaan harvakseltaan työn merkeissä, mutta Elviiran yhteydenotto saattoi kaksikon todella yhteen.

– Eräänä päivänä Elviira lähetti mulle biisejä, jotka olivat selkeästi hänen omaa matskuaan, siis selkeästi hänelle itselleen laulettavaksi tarkoitettu. Mä ihastuin niihin ja siitä se sitten lähti. Matkan varrella meidtä tuli duo.

Porvoossa asuvat muusikot pitävät duona työskentelyä arvossa. Elviira kertoo, että työnteko on sekä mielenkiintoista että dynaamista.

– Vaikka siinä on säätämistä enemmän kuin yksin työskentelyssä, on siinä myös oma voimavaransa. Se on jopa niinkin helppoa, että jos vaikkapa ajatus pätkii haastattelussa, toinen voi jatkaa, nauraa Rake.

– Mulle dynaamisuus on sitä, että voi käydä dialogia sanoitusten teossa ja säveltämisessä. Tekeminen ei ole vain oman pään sisäistä jammailua pianon kanssa tai sitä, että minkä rivin mä kirjoitan seuraavaksi. Toinen voi tuoda siihen omaa lisää ja sitä kautta se rakentuu yhdessä, sanoo Elviira.

Aina yhdessä luominen ei kuitenkaan suju kuin rasvattu.

– Totuuden nimissä pitää sanoa, että joskus meillä on myös erimielisyyksiä, joita pitää ratkoa. Se on osa tämän työn suolaa, jatkaa Rake.

– Yksin tehdessä ei juurikaan voi olla eri mieltä itsensä kanssa, mutta kun tekee yhdessä toisen kanssa ja on eri mieltä, pitää keskustella ja jotenkin päästä eteenpäin. Se on kasvattavaa monessakin mielessä.

Positiivisia ja ihania ihmisiä?

Tulevalla albumilla Elviira laulaa, soittaa flyygeliä ja Rake on bändi. Neljällä albumin kappaleella, myös Aurinkotuulessa, vierailee kuuden hengen jousisto.

– Elektronisuus ja kitara ovat levyn kantavia voimavaroja, kuvailee Elviira.  

– Albumilla on indiehtäviä sävyjä ja joitakin kokeellisempiakin juttuja, nyt kun ollaan päästy kunnolla hörhöilemään sen materiaalin kanssa , mutta pääpaino on emotionaalisessa popissa, summaa Rake.

Olette kertoneet haluavanne musiikillanne ”tuoda planeetallemme iloa, valoa ja toivoa”. Oletteko erityisen positiivisia ja ihania ihmisiä?

Kysymys saa muusikot nauramaan.

– Jos olisit kuullut, mistä keskusteltiin tänne tullessa, voisi sulle tulla sellainen olo, että me ei ehkä olla erityisen positiivisia ja ihania. Mutta jos on artistina tsäänssi sanoa jotain, niin miksei sitä sanoisi hyvän ja positiivisen kautta. Media puskee tosi paljon negatiivisuutta ja kurjuutta esille tänä päivänä, mutta maailmassa on myös paljon kaunista ja hyvää. Miksemme keskittyisi siihen hyvään? Siitä tulee kaikille parempi olo ja jokainen saattaa olla ehkä vähän parempi ihminen, kun kuulee positiivisia tarinoita, sanoo Rake.

Tämä ei tarkoita sitä, että Elviiran ja Raken tuotanto olisi silkkaa ruotsalaista euroviisuduuria.

– Mutta vaikka meillä voi olla synkän ja melankolisen sävyisiä tekstejä ja sävelmaailmoja, sieltä pilkahtaa esiin myös se valo. Emme siis jää rypemään niihin syvyyksiin, sanoo Elviira.

Kaksikon albumi on melkein valmis, mutta jouluksi sitä ei saada valmiiksi, kun ei kerran ole pakko.

– Sitä mielellään säätää vielä vähän, hymyilee Rake.

Kappale Aurinkotuulessa on ensimmäinen singlelohkaisu levyltä. Sanoittaja Elviira kertoo sen olevan kannustuslaulu ”ihan meille kaikille”.

– Silloin kun menee vähän huonosti, on hyvä muistaa se, että sä olet hyvä ihminen ja täydellinen sellaisena kuin olet. Ja kukaan meistähän ei ole ihan täydellisen valmis niin kauan kuin täällä ollaan. Jos vain onnistuu sulkemaan sen sisäisen ja ulkoisen metelin ja  muun maailman hälyn pois, löytää sisältään sen oman äänensä ja suunnan, mihin mennä. Sitä ei siis tarvitse lähteä hakemaan kauhean kaukaa.

– Sitä kutsutaan myös nimellä intuitio, lisää Rake.

Elviiran ja Raken debyyttialbumi ilmestyy vuoden 2016 puolella.

Kilpailut

Uusimmat