Avain hamstereiden onneen on löytynyt: Se on riippukeinu

30.07.2015 07:44 -

Lokoisat oltavat takaavat tyytyväisen jyrsijän käy ilmi isobritannialaisesta tutkimuksesta, jossa mitattiin yksinkertaisissa oloissa ja luksushäkeissä elävien hamstereiden onnellisuutta. Onnellisemmat hamsterit olivat alttiimpia kokeilemaan uusia asioita.

Lähtöasetelmassa osa kolmestakymmenestä syyrialaisesta hamstereista asui suorastaan spartalaisen yksinkertaisissa häkeissä, joista löytyi vain ohut peite hakkelusta, vanha juoksupyörä ja muutama käsipaperirullahylsy.

Toiset hamsterit taas oleilivat riippumatot, purutikut, majat ja pehmeät makuualustat kattavissa luksusoloissa.

Eläimien häkeissä oli kaksi juomapistettä. Toisesta sai kitkerää vettä ja toisesta makeaa.

Kun näiden kahden juomapaikan väliin asetettiin uusi, tuntematon juomapullo, kävi ilmi, että lokoisammissa oltavissa kasvaneet hamsterit lähestyivät uutta juomapulloa toiveikkaampina.

Kun luksusolot vaihtuivat karuun häkkiin, laski hamstereiden mieliala.

— Tutkimus osoittaa, että hedelmällisessä ympäristössä eläneet hamsterit tekivät optimistisempia johtopäätöksiä perustuen muutoin epäselvään informaatioon, selvittää tutkimuksen johtaja tohtori Emily Bethell.

Liverpoolin John Moores yliopiston tutkimus on ensimmäinen kerta, kun hamstereiden tunnetilojen vaihteluita on mitattu puolueettomasti.

Hamsterit ovat ilahduttaneet myös suloisissa videoissa, joissa ne viettävät ystävänpäivää tai juhlivat Amerikan kansallispäivää.

Kilpailut

Uusimmat